Pressemeddelelse

FOA om finanslov: Vildledende valgflæsk

Regeringen kommer med gode gaver på enkeltområder. Desværre dækker gavmildheden over generelle og massive nedskæringer på velfærden, siger FOAs formand Mona Striib.

"Rundt om i Danmark sidder kommunalbestyrelser og byråd og kæmper med brutale nedskæringer på velfærden for at leve op til regeringens stramme økonomistyring. Så klinger det unægtelig hult, når Kristian Jensen og co. varmt fortæller om alle de gode gaver, de vil drysse ud over velfærden," siger forbundsformand Mona Striib, FOA.

Hun understreger, at FOA selvfølgelig er glad for regeringens forslag om en milliard kroner til udsatte børn fordelt over fire år, 100 millioner til psykiatrien og pengene til bekæmpelse af ensomhed blandt ældre. Men de gode takter blegner desværre, når regeringens grønthøster stadig ufortrødent får lov til at buldre henover den lokale velfærd.

"Når en kommune som Mariagerfjord skal spare 123 millioner kroner på næste års budget, så kommer det til at betyde fyringer og vil kunne mærkes både på ældre- og børneområdet. Det kommer til at gøre rigtig ondt. Og desværre lader det til, at det mere er reglen end undtagelsen, når vi kigger rundt i Danmark," forklarer Mona Striib.

København og Aarhus kommuner skal tilsammen spare en halv milliard kroner på næste års budget. Mindre kommuner som for eksempel Nyborg eller Norddjurs skal spare henholdsvis 44 og 115 millioner kroner. Det viser en oversigt over kommunale spareforslag, som FOA har samlet.

"Vi ved, at valget er lige om hjørnet, og at det er kutyme, at pengene så sidder lidt løst ved finansloven. Men midlertidige gaver og løfter løser ikke de blivende problemer, som borgere og velfærdsarbejdere slås med i dagligdagen," fortæller Mona Striib.

Kommunerne kæmper blandt andet med befolkningsudviklingen, når de prøver at få pengene til at slå til. Den demografiske udvikling i 2018-2019 svarer til ekstraudgifter på samlet 1,7 milliarder kroner, hvis man bare skal fastholde det nuværende kommunale velfærdsniveau.

Det tilsvarende tal i regionerne er 1 milliard kroner i ekstra udgifter næste år. Alligevel skal sygehusene finde besparelser på en milliard kr. i 2019.

"Hvis vi skal følge velstandsudviklingen, vil det alene på ældreområdet koste to milliarder kroner ekstra om året de kommende år, bare at nå 2009-niveau. På den baggrund blegner de milde gaver i finansloven. Der kommer mange flere både børn og ældre i fremtiden, som har brug for ordentlig støtte og pleje. Hvis regeringen vil tage den udfordring alvorligt, så kræver det permanente løsninger, og ikke midlertidige almisser" understreger Mona Striib.


Kontakt

Forbundsformand Mona Striib, telefon: 23 41 41 98

Hent billede i høj opløsning