FOA: Ja tak til tilliden

FOA tager imod statsministerens tilbud om at deltage i en nærhedsreform, der bygger på tillid. Husk at tillid går begge veje, siger formand Mona Striib.

Tillid var nøgleordet i statsminister Mette Frederiksens første åbningstale. Hun inviterede til at begynde arbejdet med en nærhedsreform, der "skruer ned for detailstyring oppefra. Og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne."
 
"Den invitation siger vi ja tak til. Vi har længe talt for at sætte medarbejdernes faglighed og borgernes behov før kontrol og styring," siger FOAs formand Mona Striib.
 
Statsministeren udfordrede i sin tale direkte fagforeningerne til at "lade være med bare at kræve håndfaste regler for sine medlemmer". Den udfordring tager Mona Striib gerne op.

"Vi ser gerne på, hvordan vi sætter tilliden i centrum ude på arbejdspladserne. Men husk nu, at tillid går begge veje. Mange krav om detaljerede rettigheder for vore medlemmer er fremprovokeret netop af den kontrolmentalitet, vi møder på mange arbejdspladser," siger Mona Striib. Hun understreger, at der selvfølgelig er behov for klare håndfaste regler ude på arbejdspladserne, hvis de ansatte skal kunne føle sig trygge med hensyn til arbejdsforhold og arbejdsmiljø.

FOA kvitterer for, at regeringen vil se på fritvalgsordningerne. Og at statsministeren spørger om en del af minuttyranniet i ældreplejen er opstået på grund af inddragelse af private aktører og frit valg. "Vi deltager gerne i et arbejdet på at udvikle den måde, vi har organiseret ældreområdet på", siger Mona Striib.

Statsministeren understregede i sin tale også, at forbedringerne af samfundet ikke kommer til at ske med et hug. Og at alle ikke kommer til at mærke dem med det samme. Hverdagen på sygehusene, på plejehjemmene og i daginstitutionerne vil ikke blive markant mere tryg og bedre med det samme.

"Det er klart, at man ikke kan gøre op med årtiers nedskæringer med det samme. Og at pengene også skal passe for regeringen. Men må jeg ikke lige minde om, at der siden 2002 er der delt 52 milliarder kroner ud i indkomstskattelettelser. Vel og mærke skattelettelser der primært er gået til de rigeste, og har øget uligheden i Danmark. Pengene er der et sted, hvis man har viljen til at finde dem. Og på den måde få udviklingen til at gå noget hurtigere," mener Mona Striib.

Kontakt

Forbundsformand Mona Striib, telefon: 23 41 41 98

Hent billede i høj opløsning