Donationer til SIND og Headspace ved FOAs kongres 2016

Foto: Niels Åge Skovbo

Pressemeddelelse

Forebyggelse skal hjælpe både unge, FOA-medlemmer og pensionen

Normalt har sårbare unge, pensionsselskaber og fagforeninger ikke så meget med hinanden at gøre. Men et nyt og banebrydende partnerskab om forebyggelse vil nu gøre op med vaneforestillingerne.

Rådgivningstilbuddet til sårbare unge, headspace, pensionsselskabet PenSam og fagforeningen FOA bliver nu partnere i et nyt samarbejde, der blev præsenteret i dag ved åbningen af FOAs kongres i Århus.

 

Underskrifterne på partnerskabet blev sat af stifteren af headspace og Det Sociale Netværk Poul Nyrup Rasmussen, adm. direktør Torsten Fels fra PenSam og af forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

 

Hensigten er at give dels nye og bedre muligheder til unge mennesker, der har brug for hjælp eller psykiatrisk støtte, men også at hjælpe det personale, som alt for ofte ender med at få den professionelle kontakt med unge, der ikke fanges i tide, men eksempelvis ender i det offentlige behandlingssystem.

 

Og grunden til at pensionsselskabet PenSam er aktiv deltager er, at satsningen på det forebyggende arbejde meget gerne i sidste ende skal føre til et muligt højere pensionsafkast i stedet for, at pengene skal gå til invalidepensioner eller forsikringsudbetalinger undervejs i tilværelsen.

 

Headspace består i dag af over 400 frivillige, som er i 10 byer, og tilbyder alle unge et frirum eller rådgivning, når et eller andet går galt i hverdagen. Man kan komme direkte fra gaden uden foregående aftale og spørge efter hjælp.

 

”Vi er meget glade for aftalen. Den hjælper os godt på vej. Danmark har manglet et forebyggende tilbud til unge, hvor der bliver taget hånd om problemerne, inden de har vokset sig så store, at det offentlige skal træde til, og den unge bliver en sag i systemet,” siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der er stifter af både Det Sociale Netværk og headspace.

 

Headspace er inspireret af en australsk indsats af samme navn, som har opnået særdeles gode resultater. Det afgørende princip er, at hver eneste ung bliver mødt i øjenhøjde – og at intet problem hverken kan være for stort eller for småt.

 

”I FOA kan vi se et meget voldsomt pres på psykiatrien i disse år. Vi har været vidne til vold, trusler og endda drab. En meget stor del af løsningen på psykiatriens problemer er at satse langt mere målrettet på forebyggende arbejde, for så bliver behovet for en velfungerende psykiatri simpelt hen mindre. Vi er dybt imponerede af tilgangen i headspace – vi bør alle hjælpe til, så tilbuddene i dag bliver landsdækkende,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

 

En del af partnerskabsaftalen er, at headspace skal være med til at stå for en del af kompetenceudviklingen til medlemsgrupper i FOA såsom sosu-assistenter, sosu-hjælpere og pædagogiske assistenter.

 

Adm. direktør fra PenSam Torsten Fels:

 

”Jeg ser afgørende perspektiver i dette her. Effektiv forebyggelse af personalets fysiske og psykiske udfordringer kan betyde millioner af kroner i forskel for et pensionsselskab. For et ungt menneske, der måske har, hvad man kalder tunge tanker, vil headspace være en klar hjælp og støtte på det individuelle plan, og det er rigtig godt. Men i mange tilfælde vil hjælpen også kunne aflæses direkte i både pensions- og samfundsøkonomi. Ender en tyve-årig på arbejdsmarkedet frem for i behandlingspsykiatrien, så er gevinsten på et pænt tocifret millionbeløb for samfundet,” siger Torsten Fels.

 

FOA og PenSam yder over de næste tre år i alt 750.000 kr. til headspaces ambitioner om at nå længere ud i landet.

 

Læs mere på:

 

headspace.dk

detsocialenetværk.dk

pensam.dk

foa.dk