Dennis Kristensens mundtlige beretning ved FOAs kongres 2016

Foto: Niels Åge Skovbo

Pressemeddelelse

FOA: Velstand og velfærd skal følges ad

Regeringens ønske om at omfordele fælles midler til de, der i forvejen har mest, er en bombe under velfærdssamfundet. Sådan lød det fra FOAs formand, Dennis Kristensen, på FOAs kongres i dag.

Skattelettelser til de rigeste og dermed færre ressourcer til vores fælles velfærd. Det er regeringens ønske til et fremtidigt samfund. Men den vision er ødelæggende for det velfærdssamfund, vi ellers bryster os af at have i Danmark, mener FOA.

 

”Når øget velstand ikke følges hånd i hånd med øget velfærd, så skaber vi øget ulighed mellem de, der er født med sølvskeen i munden, og de, der er afhængige af fællesskabet,” sagde Dennis Kristensen i sin kongresberetning.

 

Han er dybt bekymret over regeringens plan om, at der frem mod 2025 skal være et uændret antal offentligt ansatte selvom alle prognoser viser, at vi får væsentlig flere ældre, der lever længere, og væsentlig flere børn i de kommende år.

 

”Flere børn i daginstitutioner skal deles om det samme antal pædagoger og pædagogmedhjælpere. Og markant flere ældre og demente skal deles om det samme antal social- og sundhedshjælpere og -assistenter. Resultatet vil indlysende blive mindre tid til den enkelte. Serviceniveauet vil rasle ned,” forudsagde Dennis Kristensen.

 

Hans beretning på FOAs kongres fokuserede derfor også på det vigtige i, at alle, der arbejder med velfærd betalt af skatteborgerne, siger fra, hvis velfærden ikke har den kvalitet, som vi som samfund med rette kan forvente.

 

”Offentligt ansatte har en udvidet ytringsfrihed, som pålægger dem at råbe op, når borgere ikke får den service, de har brug for. Desværre viser dagens FOA-undersøgelse om offentligt ansattes ytringsfrihed, at det står sløjt til. Alt for mange tør ikke sige fra. Og hver 6. har direkte fået forbud mod at sige noget, ” sagde Dennis Kristensen.

 

FOA peger på, at ytringsfriheden er i dyb krise i Danmark i dag, når ansatte bliver presset til at afstå for at sige fra med deres mening.

 

”Det dur overhovedet ikke. Det er en syg offentlig kultur, som politikere på Christiansborg burde stå i kø for at gøre op med, hvis de ellers mener det samme, som der står i grundloven” siger Dennis Kristensen.

Læs Dennis Kristensens kongresberetning her

Læs FOAs medlemsundersøgelse om ytringsfrihed her