$name

Husk frokostpausen og smid topmaven
 

Det er fristende at hoppe frokostpausen over, men ikke særligt hensigtsmæssigt, hverken for din figur eller for dit hjerte. Så giv dig tid at holde frokostpause - det giver jackpot i det lange løb. 
 
 
Af: Lone Lindegaard Nordin
Cand. comm, klinisk diætist.
Hjerteforeningen.
 
 
Du har travlt og er bagud i tidsplanen. Frokost? Nej, det er der ikke tid til, og tanken om en taskevarm sammenklappet med leverpostej får heller ikke ligefrem mundvandet til at løbe. Så hellere springe frokostpausen over og snuppe en "basse" eller en pose chips på vej til dagens næste borger. Sådan ser hverdagen ud for mange social- og sundhedshjælpere  ansat i hjemmeplejen, men også i mange andre erhverv betragtes frokostpausen som noget, der skal overstås, så vi kan komme videre med vores arbejde. 
 
At springe pausen og frokosten over en enkel dag eller to betyder ingenting. Men er det mere en regel end en undtagelse, og slås du samtidig med at holde kiloene - ikke mindst dem der sniger sig ind lige over bæltestedet - på afstand, så er det på tide at overveje, hvordan du får sat tid af til en afstressende pause og lidt "rigtig" mad.
 
Stress er i sig selv forbundet med overvægt. Under stress er produktionen af binyrebarkhormonet kortisol - populært kaldet mavedelle-hormonet - forhøjet. Og hvis du springer frokosten over, og der går for lang tid mellem dine måltider, stiger kortisolniveauet, fordi sult er stressende for kroppen. 
 
I en stresset situation har kroppen brug for hurtig energi, og kortisol er ekstremt effektivt til at skaffe energi ved at nedbryde muskelmasse. Men kortisol er også er også yderst ferm, når det drejer sig om at proppe overskydende kalorier ind i vores fedtdepoter - især dem placeret rundt om livet. Det er ikke godt for din talje, og det er heller ikke godt for dit helbred. For æbleformen øger risikoen for hjertekarsygdomme. Og selv om 84 % af alle kvinder tror, at kræft er årsag til flest dødsfald blandt kvinder i Danmark, mens kun 12 % mener, at det hjertekarsygdomme, så er hjertekarsygdom den største dræber blandt danske kvinder. Hvert år dør der 9.098 kvinder som følge af hjertekarsygdomme - til sammenligning dør der 7.739 kvinder af kræft. Læs mere om kvinder og hjertesygdomme på www.hjerteforeningen.dk
 
Mange små måltider - og det inkluderer også frokost - fordelt over dagen med 2-3 timers mellemrum sænker kortisolniveauet, fordi kroppen hele tiden har energi til rådighed og ikke behøver skrige efter nødforsyninger. Så giv dig tid til at stresse af og nyd din frokost.
Din talje bliver født på ny - og du formindsker din risiko for hjertekarsygdom.
 
Hvis du gerne vil tabe dig, skal din frokost indeholde ca. 1800 kJ eller 450 kcal
Det svarer til energiindholdet i f.eks.

  • 1 "basse" eller
  • 1 pose chips eller
  • 1 hapsdog
Så tænk over, hvad du spiser i farten. Wienerbrød og chips indeholder masser af kalorier, men stort set ingen vitaminer og mineraler, mætter kun i kort tid
og så kører kortisol-karussellen.
 
www.hjerteforeningen.dk kan du finde gratis opskrifter på sund mad. 
 
Tilbage til infoa nr. 4 - 2007