$name

Fra international aktiehandel til et job i hjemmeplejen

 
Jytte Münster skiftede spor som 50 årig og tog uddannelse som social- og sundhedshjælper efter 23 år i bankverdenen
 
Af Ulla Nygaard
 
- Bagefter kan jeg se, at jeg nok skulle have stoppet otte år tidligere. Jeg havde ondt i maven om morgenen, når jeg tog på arbejde, og jeg havde ondt, når jeg tog hjem.

Jytte Münster beskriver den sidste del af arbejdslivet i hovedsædet i Danske Bank, hvor hun investerede i internationale værdipapirer.

- Jobbet var rigtig sjovt og udfordrende, da jeg var yngre. Jeg elskede mit job, men efterhånden kunne jeg ikke holde til det. Kroppen reagerede og jeg gik helt ned som 49 årig, fortæller hun.


Det var den voksne datter, som foreslog Jytte Münster at skifte spor og uddanne sig inden for ældreplejen.

- Jeg tog job som afløser på forskellige plejehjem og i hjemmeplejen, for at snuse til den type arbejde og se om det var noget for mig, inden jeg begyndte på uddannelsen. Min datter havde ret, det var en gammel drøm for mig.
 
På rette hylde
Jytte Münster er gået 7.000 kroner ned i løn om måneden, og hun er glad for, at hendes søn og datter er voksne og flyttet hjemmefra.

- Ellers kunne det slet ikke hænge sammen. Jeg har fortsat job hver anden weekend på plejehjemmet Lærkebo i Bystævneparken, hvor jeg startede som afløser. Det er et fanta­stisk sted, som virkelig gav mig blod på tanden til at tage uddannelsen. Erfaringen fra plejehjem kan jeg benytte som vejleder.

Weekend jobbet supplerer indtægten, siger hun, og tilføjer, at hun trods lønnen er havnet på rette hylde.

- Jeg når simpelthen ikke at blive træt af dette job, før jeg skal på pension. Det kan ikke lade sig gøre. Det er noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv, siger den 53 årige social- og sundhedshjælper.
 
Hånd om hinanden
Jytte Münster synes ikke, at jobbet i hjemmeplejen er stressende.
- Nogle af kollegerne kan brokke sig og tale om stress. Der er travlt og somme tider meget travlt, men der er efter min mening stor forskel på stress og travlhed.

Jeg synes, at det er livsbekræftende og giver energi at arbejde med ældre, siger Jytte Münster, og videre:

- Det kollegiale sammenhold betyder utrolig meget for mig. Her taler vi job, men vi taler også om andre ting. I banken talte vi kun arbejde. Her tager vi hånd om hinanden og giver plads til de mange forskellige typer, vi er. I banken tog vi ikke en gang hånd om os selv, og vi skubbede gerne til andre for at komme foran.

Jytte Münster kan ikke huske, at hun en eneste gang har brokket sig over en kørebog - den daglige opgaveliste.

- Jeg får så meget energi af jobbet. Mødet med de ældre er berigende og givende. Arbejdet er blevet en langt større del af mit liv end det var tidligere. Selvom det tidligere tog mere af mit liv. Jeg var aldrig rigtig glad i de senere år i banken. Men i dag fungerer jeg godt både fysisk og psykisk.

Tilbage til infoa nr. 10 - 2007