$name

Så kom turen til Stærebo

 
Gamle tvinges til at blive i sengen. De får ikke deres ugentlige bad. Det uanmeldte tilsyn har været på besøg på plejehjemmet Stærebo, og det gav avisoverskrifter - personalet har diskuteret kritikken
 
Af Merete Astrup
 
Efter den såkaldte Fælledgården sag, foretager kommunens tilsynsenhed ekstra ordinært uanmeldt tilsyn på plejehjemmene.

Tilsynet besøgte plejehjemmet Stærebo i maj - tre mennesker i 12 timer - og i tilsynsrapporten påpeger de, at der er beboere, der ikke kommer ud af sengene, og der er beboere, der ikke har fået deres ugentlige bad.

Det kunne personalet og andre avislæsere orientere sig om under overskrifterne: "Ældre tvunget i seng på plejehjem, "- "Ældre tvunget til at blive i sengen."
Personalet på Stærebo blev noget overrasket, for de tvinger ingen til at blive i sengen.
 
Bag om kritikken
Men de holder hovedet koldt og hjertet varmt.
- Vi holdt et møde med det samme, hvor vi granskede over, hvad der lå bag avisernes artikler. Vi diskuterede kritikken, og det har haft stor betydning for hele personalet, at vi gjorde tingene på den måde, fortæller TR Connie Frandsen.

- Den dag tilsynet var her var der fire beboere, der ikke kom ud af sengen. De to af helbredsmæssige grunde. To andre fordi de ikke orkede det.
Det kunne personalet godt forsvare.

- Selvfølgelig skal vi gøre alt for at motivere beboerne til at stå op af sengen, og det gør vi også. Men vi kender vores beboere, og når vi ved, at de for eksempel har været oppe seks dage i ugen, og de så brændende ønsker, at blive liggende en enkelt dag, så er der muligt, vi vælger at imødekomme det. Det er jo ikke tvang, siger Connie Frandsen.
 
Hun henviser til en af hendes "egne" beboere. En 97 årig dame, der simpelthen ikke ønsker at stå op. "Jeg bliver så svimmel, jeg kan ikke holde det ud", siger hun.
 
- Hun kommer op, når hun skal til frisør, og når hun skal i bad.
 
Det er vigtigt at hun kommer op hver dag, og det skal jeg hele tiden overtale hende til uden at bruge tvang fortæller Connie Frandsen.
Men ellers synes de selv, at de gør mange fremadrettede ting på Stærebo, og de følger op på om de handleplaner, de laver bliver fulgt op.
 
Øjebliksbillede
Connie Frandsen og hendes kolleger har ikke det fjerneste imod tilsyn. Tværtimod - for det kan godt betyde noget, at der kommer øjne på udefra.

- Og der er altid noget, der kan laves om gøres bedre, hvilket vi er indstillet på. Det problematiske er, hvordan tilsynsrapporten bliver brugt, og hvordan den bliver udlagt.

Det er sådan, at tilsynet ser, hvad der sker i de timer, de er på plejehjemmet.
Og tilsynet taler med de medarbejdere, der er på arbejde den dag, de er der.
Derfor er tilsynet et øjebliksbillede.

Connie Frandsen forklarer:
- Vi ved inden for vores fag, at sygdomsfraværet er højt, og når tilsynet kommer en dag, hvor der er mange ferieafløsere, så er det en personalegruppe, der af gode grunde ikke ved så meget om plejehjemmet og beboerne.

Når man får spørgsmålet: er der nogle beboere, der ikke kommer op, så svarer personalet ja til, at det sker.

Man tror jo ikke, at det bliver udlagt som tvang i aviserne, siger Connie Frandsen.
 
Vi tror på os selv
Stærebo fik ny forstander for 2 år siden, og siden da er det kommet gang i rigtig mange ting, fortæller tillidsrepræsentanten.

Og suk! Gid der blev fokuseret mere på det.
- Vi lægger fremadrettede handleplaner. Dem følger vi op på med møder en gang i kvartalet. Hvad fik vi nået, og hvad skal vi nå næste kvartal? Det handler om økonomi, kurser og arbejdsplanlægning.

Vi synes selv, vi er nået meget langt på de 2 år.
Vi har implementeret kost, vi har været på BUM kurser, medicinkurser, i næste kvartal skal nogle af afsted på kursus sengelejekomplikationer. Vi evaluerer og følger op, forklarer Connie Frandsen stille og roligt.

Men hun siger også, at så store forandringer som plejehjemmet har sat i gang, tager noget tid.
- Man skal finde sine ben at stå på, og der er jo også alle de dagligdags gøremål, der skal klares, siger Connie Frandsen.

- Vi gør det fortsat, så godt vi kan, og vi tror på, at vi er på vej det rigtige sted hen. Kritikken går vi bag om. Noget af den kan vi begrunde, noget af den tager vi til os og retter op på tingene, som f.eks. at huske dokumentationen også, når der er afløsere på.
 
Tilbage til september 2006