$name

Her gælder det om at gå meget

 
I Ballerup kommune bliver du tilbudt et "fedt-nok-kursus" på otte uger, hvis du frivilligt vil gøre noget ved overvægten.
 
 
Af Hanne Bros
 
Pædagoger, skolelærere, socialrådgivere, køkkenpersonale og hjemmeplejen. Fra alle personalegrupper i Ballerup har der været interesse for at deltage i Rygskolens "fedt-nok-kurser", der er blevet annonceret i kommunens eget personaleblad.

Heidi Lorentzen og Mette Bjørneboe er nu i gang med fjerde hold inden for halvandet år. De skal i gang med at gå powerwalking og have bassintræning i otte uger. Samtidig får hver enkelt lagt en kostplan - og så gælder det ellers om at indarbejde de gode vaner med at bevæge sig mere til hverdag.

- Vi bruger powerwalking udendørs, fordi alle kan gå, forklarer Heidi Lorentzen, der ligesom sin kollega er afspændingspædagog.

 - I bassinet går vi også, for det gælder om at få forbrændingen op.
Det er Rygskolens erfaring indtil nu, at cirka 1/3 falder tilbage til deres gamle kampvægt, mens 1/3 fortsætter med at gå meget og holde vægten efter kurset. Den sidste 1/3 tager måske en 3-4 kilo på igen, men får derefter en stabil vægt.

 - Det er motivation og frivillighed, der er det vigtigste, mener Heidi Lorentzen, der helst ikke vil have medarbejdere på kurset, hvis de føler sig presset til det af kollegaer eller ledelse.
 
Er du for tyk? 
En af måderne til at finde ud af, om der er for mange kilo på sidebenene er BMI-tallet. Det står for det engelske udtryk "body-mass-index".

Ved at sammenholde din højde og vægt, får du nogle retningslinjer.
- Er dit BMI under 18,5 er du undervægtig
- Er det mellem  18,5 og 25 er du normalvægtig
- Er det over 25 er du overvægtig
- Er det over 30 kan din overvægt give dig praktiske og helbredsmæssige problemer
 
Du skal starte med at gange din højde i meter med sig selv. Dernæst skal du dividere din vægt med resultatet.

Et eksempel: Forfatteren til disse artikler om fedme er 1,65 m høj og vejer 73 kilo.
Mit BMI er derfor 1,65 gange 1,65=2,722.
Min vægt (73 kg) divideres med 2,722 og giver BMI på 26,8
Jeg skal derfor helst se at få tabt nogle kilo!
 
Synes du, at det er svært at regne, kan computeren gøre det for dig. For eksempel på bladet "I form"s hjemmeside www.iform.dk kan du få regnet dit BMI ud ved at taste vægt og højde ind i menuen til venstre under "sund vægt".

Tilbage til oktober 2006