$name

Adgang forbudt 

 
Så du den dér udsendelse om den forbudte kærlighed?
Det er Marja, som jeg taler med i svømmehallen, der spørger.

Vi svømmer på samme tid, og har gennem årene fået snakket os lidt ind på hinanden. Det gør man så godt i omklædningsrummet.

Jeg ved at Marja er flygtet hertil fra ex Jugoslavien, den del der i dag er Serbien. Selv siger hun altid Jugoslavien. Hun har været her siden 90-91 sammen med sin mand, en søn og en datter, som nu er henholdsvis 23 og 25 år. Alle fire er danske statsborgere.

Jo, jeg så udsendelsen som Marja spurgte til. Det var en DR 1 dokumentar om - ja den forbudte kærlighed.
 
Det var historierne om unge par, der var emigreret til Malmø på grund af 24-års reglen, tilknytningskravet, forsørgerkrav, og nogle at de andre hindringer, der er sat for kærligheden.

Der var historien om det dansk - vietnamesiske midaldrende ægtepar, der havde boet, levet, og arbejdet mange år i Danmark. Nøjagtig som så mange andre ægtepar.

Men det mixede ægtepar rejste ud til Vietnam for at arbejde i nogle år for den danske ambassade og Danida.

Det skulle de aldrig have gjort.
For mens de var væk strammede Anders Fogh og Pia op på indvandrerreglerne.
Så den vietnamesiske kvinde havde mistet tilknytningskravet til Danmark.

Marja og jeg har egentlig aldrig snakket så meget om det, at hun kommer fra ex Jugoslavien. Altså ud over at jeg ved, at hun tager på ferie i sit gamle fædreland hos sin familie på landet.

Og jeg spørger til, hvordan folk generelt har det nu, flere år efter at krigen er slut. Det bliver jeg beriget af, for hun fortæller andet og mere end, jeg kan læse i avisen.

Hun arbejder i en børnehave, så vi har snakket strejke og forældreblokader- og velfærd. Hun er flydende på dansk, og altså dansker med statsborgerskab.

Men dén dag talte vi om indvandrer stramninger og indvandrerpolitik, på baggrund af udsendelsen om den forbudte kærlighed.

Vi var vældig enige om, at det var nogle skrækkelige skæbner, der blev serveret.
Og så var det, at Marja fortalte, at hun ville invitere sin bror og svigerinde til at holde jul hos sig i København. Naturligvis, sagde jeg.

Nej. Bror og svigerinde kan ikke få lov at holde jul i Danmark, de har fået afslag på visum.
I afslaget står skrevet, at julen ikke er begivenhed nok til at udstede visum til familien.
Jeg troede jeg hørt forkert.

Det gjorde jeg ikke og brevet fra myndighederne fra skrevet på engelsk.

Gad vide hvornår jeg, som dansk statsborger begynder at få breve på engelsk, og gad vide om mine venner fra Guatemala eller Cuba får visum til min fødselsdag.

Tilbage til november 2006