$name

Det er respekten, der tæller

 
For Kirsten Brylle er det afgørende at vise borgeren respekt fremfor hvilken hudfarve social- og sundhedshjælperen har.
  
Af Hanne Bros
 
- Jeg har haft enkelte hjemmehjælpere, der har været ubehagelige eller sure," fortæller fru Taller, der har 15 års erfaring som bruger af hjemmeplejen. Men det interesserer hende egentlig ikke, hvilken hudfarve social- og sundhedshjælperne har - det er mere det skiftende antal ansigter, der generer hende:

- Her kommer mange vikarer som er uvidende om, hvad de skal. Det forstår jeg ikke, for det hele står jo på en seddel i køkkenet," fortsætter hun og ser spørgende på Kirsten Brylle.

"Brylle" arbejder i hjemmeplejen på Indre Østerbro og skal i dag blandt andet hjælpe fru Taller på Strandboulevarden.

Brylle har selv nøgle til at låse sig ind, men vi møder hendes madhjælp, Anette, i døren. Hun kommer to gange om ugen og laver mad til fru Taller, der har en besværlig gane, der ikke rigtig vil holde fast på tænderne, når hun skal spise.

Kirsten Brylle hjælper fru Taller med at ringe til banken. Fru Taller hører nemlig ikke så godt og vil gerne have styr på, om der er penge nok på kontoen til marts måneds regninger.

Fru Taller har modtaget hjemmehjælp i 15 år og konstaterer tørt, at "hun ikke ved hjælp af alle fingre og tæer" kan tælle, hvor mange kommunalt ansatte der har været gennem hendes hjem.
 
For mange skift
Kirsten Brylle spiser russisk salat i frokostpausen, hvor der også bliver talt lidt spansk og gebrokkent dansk blandt nogle af kollegaerne. Lønsedlerne ligger fremme i kuverterne og Brylles ryger ned i sidelommen.

Brylle har overtaget fru Taller fra en kollega, der ville uddanne sig videre, så når madderne er spist, er det op på cyklen og ud på Strandboulevarden. Brylle har kørt sådan i 28½ år og 9. maj stopper hun for at gå på efterløn.

Der skal også være tid til at passe katten derhjemme, griner hun. Men jobbet ligger i familien - hendes mand arbejder på "Aftensol" i Lundtoftegade og datteren har haft arbejde i hjemmeplejen på Nørrebro.

- Der er ikke så mange, der har holdt så længe som jeg. Derfor får jeg selvfølgelig også nogle andre borgere, end dem, der er under oplæring - de skal jo helst have nogle nemme nogle til at begynde med.

Hos Fru Taller på Strandboulevarden  indvender den 85-årige fru Taller også, at vikarer og afløsere kan finde på at komme uanmeldt - en situation hun naturligvis ikke bryder sig om, når hun har svært ved at høre. "Jeg er altid venlig overfor alle, men min alder tillader mig at bide igen.

Hvis jeg skal forklare alle afløsere, hvad de skal eller ikke skal, bliver jeg nervøs og glemmer, hvad jeg skal have.

Den 85-årige gangbesværede kvinde kan sagtens analysere samfundssituationen og se, at hjemmehjælperne selv er utilfredse med deres job og eller løn, mens vikarer kan koste dobbelt så meget.

Begge er enige om, at det er den skiftende personalesituation, der er problematisk - ikke hvilken hudfarve, den enkelte ansatte har.

- Jeg er ligeglad om folk er gule, sorte eller grønne - bare de kan dansk og har respekt for de ældre, siger Kirsten Brylle. Social- og sundhedspersonalets hudfarve kom til debat i december måned, da et såkaldt mangfoldighedsnetværk udgav sig for at ville bestille en "hvid" hjemmehjælp.

Netværket består af sygeplejersker med anden etnisk baggrund end dansk, og i syv ud af otte hjemmeplejekontorer, de ringede til, var det muligt at få hjemmeplejekontoret til at sende en hvid hjemmehjælper. Det er ulovligt ifølge lovgivningen herhjemme at diskriminere folk på den måde, og på Østerbro henviste man korrekt til, at der ikke må diskrimineres.

- Jeg foreslår, at vi får en ombudsmand for etnisk ligestilling, der kan forhindre diskrimination på arbejdsmarkedet, siger Özlem Cekic, der er formand for mangfoldighedsnetværket til dagbladet Politiken midt i december 2005.
 
Melder hus forbi
Medieblæsten i december har i hvert fald kørt med visse brister i kommunikationen, for i januar måned bliver hjemmeplejen for Vanløse, Brønshøj og Husums hjemmeplejekontorer interviewet til Brønshøjposten, der er en lokal ugeavis.

Her har redaktionen naturligvis opdaget, at Vanløse var med på den sorte liste, men begge ledere dementerer, at det skulle være muligt at få bestille hjemmehjælp efter hudfarve, som netværket påstår:

- Vi forskelsbehandler ikke her. Der bliver ikke skelnet mellem race, religion eller køn, når vi sender hjemmehjælpere ud, siger Vivian Buse til avisen. "Men vi kan for eksempel tage hensyn til, at en ældre dame ikke ønsker at blive badet af en mandlig hjemmehjælper."
 
Tilbage til maj 2006