$name

Udbrud - Karakterbog
 
Dav, jeg vil gerne se på en børnehaveplads til Victor, og en plejehjemsplads til mormor.
Så gerne! Her hænger en karakterborg, så kan du se, hvor mange krydser eller stjerner, vi har.

Af Merete Astrup

Fremover skal Victors børnehave og mormors plejehjem have en kvalitetstavle hængende ved hovedindgangen, som kan give forældre og pårørende klar besked om, hvordan den enkelte institution fungerer.

Vuggestuer, børnehaver, fritidshjem og plejehjem skal omfattes af ordningen. I alt 7000 offentlige institutioner skal måles efter samme parametre i hele landet. Gennemsigtighed kalder indenrigsministeren det.

Men hvad er det, vi skal se igennem?
Lars Løkke Rasmussen sagde i en debatudsendelse i radioen, at enhver forældre sikkert ville være glad for at kunne se i karakterbogen om legepladsen er sikker.

Ja mon ikke.


Men jeg håber ikke, at børnehaven har en legeplads, som de ved er usikker.
Og skal jeg så vælge børnehaven fra, fordi Victor kan risikere at blive kvalt i et klatrestativ, og så overlade den farlige legeplads til andre børn?

Det er jo ingen garanti for noget som helst, hvis ikke der gøres noget for at få en bedre karakter.
Og i modsætning til den karakterbog, jeg får i skolen, som jeg selv, og kun jeg selv kan gøre bedre, så er børnehaven og plejehjemmet ikke alene om at forbedre karakterbogen.

De er afhængige af budgetter og kommunalpolitikere og regeringens indsats for velfærden.
 
Men hvordan måler man kvaliteten i omsorgen for Victor og mormor?
Den kan jeg ikke læse mig til på tavlen ved hovedindgangen. Får institutionen for eksempel en stjerne for venlig betjening, som en restaurant kan redde sig en ekstra kokkehue på.

Den kvalitet kan jeg kun måle ved mødet med pædagogerne og plejepersonalet.
Men i regeringens optik, hvor den offentlige sektor skal trimmes tager det selvfølgelig for lang tid at tale sammen. Læs på kvalitetstavlen!

Næh nej, det handler alene om at servicere borgerne i det frie valg, som regeringen mener, at vi alle skal have ret til og mulighed for at træffe.

Hvad glæde har jeg af, at jeg kan sammenligne 7000 børne- og ældreinstitutioner, hvis jeg alligevel ikke kan gøre noget ved det.

Hvis plejehjemmet i Skagen er et femstjernet plejehjem og plejehjemmet i mormors hjemkommune er tostjernet, afleverer jeg ikke mormor i Skagen, for så får hun aldrig besøg.

Så hun må blive her, uagtet at der mangler politisk vilje og økonomiske muligheder for at hæve karakteren i karakterbogen.

Det er der ikke noget frit valg i.
Og i øvrigt ingen garanti for at plejehjemmet i mormors hjemkommune bliver femstjernet.
 
Tilbage til december 2006