$name

"Jeg kunne ikke engang binde mine snørebånd"


Hos fysioterapeuterne på SYFO får du lektier for. De øvelser, der for eksempel skal hjælpe på Tina Blomsters rygsmerter, skal hun også lave derhjemme.
 
Af Hanne Bros

- Stræk armene godt….pust ud…og…ned igen" lyder det fra fysioterapeut Margrethe Andersen, der står ved siden af briksen.

Tina Blomster har snart gået til fysioterapi i to måneder hos Margrethe Andersen. I dag skal Tina vise de bagoverbøjninger, som hun har øvet derhjemme, så Margrethe kan se, at hun gør bevægelserne rigtigt.
                     
Det går så godt nu, at Tina Blomster har været på arbejde to gange og skal i gang med den første syvdagesvagt.

Tina er sosu-hjælper med aftenvagter i hjemmeplejen i Vanløse og kører meget i bil rundt til klienterne. Hun er selv sikkerhedsrepræsentant og rygresurse-person, så hun ved godt, at arbejdet slider på kroppen:

-  Jeg har jo arbejdet i hjemmeplejen i 17 år, så jeg har da haft ondt i ryggen før. Men det plejer at fortage sig, siger Tina.
 
Bange for blodprop
Sidst i juni fik jeg ondt i ryggen, men egentlig var jeg nervøs, fordi jeg blev stakåndet og hurtigt forpustet, fortæller Tina Blomster.

Hun har tidligere haft en blodprop i lunge og ben, så derfor blev hun indlagt til observation i tre dage.
Da hun kom hjem igen, mente hendes egen læge, at symptomerne skyldtes stress, men i virkeligheden har det nok nærmere været en nerve i ryggen, der har været klemt.

Så kan det for eksempel gøre ondt i lænden at trække vejret dybt - og så opdager du måske ikke, at du kun trækker vejret overfladisk (hyperventilerer), og det gør dig stakåndet.

Selv om Tina Blomster fik smertestillende medicin, havde hun stadig for mange smerter i ryggen til at gå på arbejde. Dog lovede hun sin gruppeleder at forsøge at komme den følgende mandag:

Selvfølgelig kunne jeg mærke smerterne i lænden, men jeg ved jo, hvor svært det er at skaffe vikarer, fortæller Tina Blomster, der godt kan se i bakspejlet, at det var dumt at gå på arbejde igen:
Jeg lignede jo en gammel kone, der blev forpustet ved den mindste lille bevægelse.

Hun blev sendt hen på SYFO (Sygdom og Forebyggelse) af sin leder.
Det er ikke rart, når du pludselig ikke kan bøje dig ned og snøre dit eget snørebånd."
 
Kom til samme dag
SYFO er sundhedsforvaltningens eget tilbud til smerteramte medarbejdere, der får problemer med ryg, nakke eller skuldre. (se artiklen om SYFO ved siden af denne, red.)

Tina Blomster kom til samme dag, som hendes leder havde henvist hende.

- Jeg tror ikke specielt, at mine rygproblemer skyldes mine syvdagesvagter. Det er års slitage, både på arbejde og privat, hvor jeg tidligere har dyrket meget sport, siger Tina Blomster efter en pause i rygerummet på Enghavevej.

Hun får nogle nye øvelser med hjem i dag, som Margrethe Andersen har tegnet som små tændstikmænd på et stykke papir.
 
"Lektierne" går ud på at lære at kontrollere lændesvajet, så de mange foroverbøjede arbejdsstillinger bliver foretaget med rank - og ikke rund - ryg.
 
Motion på programmet
De to kvinder er også enige om, at inden Tina stopper på SYFO, skal de have lagt et motionsprogram, da Tina gerne vil løbe igen.

Hun skal begynde med stavgang for at skåne knæ og ryg. Desuden vil Margrethe gerne se på Tinas fødder, da hun måske kan have gavn af nogle indlæg. Smerter i ryggen kan faktisk stamme fra foden.

- Mange med rygproblemer kan f.eks. være platfodede, forklarer Margrethe Andersen.
 
- Det kan betyde, at dine knæ går lidt indad - og skævheden fortsætter op i hoften og derfra videre op gennem kroppen.

Hvis Tina gerne vil begynde at løbe igen, er det selvfølgelig vigtigt, at hendes fødder og knæ kan klare belastningen. Og så skal man altså lægge blødt ud og ikke tro, at man lige kan løbe samme distance som for ti år siden, siger fysioterapeuten.
  
SYFOs tilbud
- Fysioterapeuten kan rådgive og behandle dig
- Fysioterapeuten kan holde foredrag på jeres arbejdsplads om, hvordan I passer på ryg, nakke, skuldre, knæ og fødder.

- Fysioterapeuten kan samarbejde med Bedriftssundhedstjenesten, andre behandlere, fagforeningen, pensionsselskabet og din leder for at fastholde dig på arbejdsmarkedet i en eller anden form.

Tilbage til oktober 2005