$name

LO eller FTF?

  
Af formand Palle Nielsen

I de senere uger har vores forbundsformand Dennis Kristensen været med til at sætte fagbevægelsens fremtid på dagsorden.
Det gør han i en tid, hvor medlemmer udtrykker, at de mangler fagforeningens støtte og synlighed.
Og medlemstallet daler.
 
"Lo er Jurassic Park - en samling truede, gamle mande-donisaurer, som bekæmper hinanden internt og som har svært ved at omstille sig til nye tider. Der dannes alliancer og følsomme emner diskuteres ikke åbent". Et udsagn blandt mange fra Dennis, som har sat sindene i kog, ikke mindst i LO-familien.
 
Er fagbevægelsen ved at uddø?
Hvad skal der til for at skabe den fornyelse, som LO-arbejderen vælger til og ikke fra, som vi ser i disse år? Det er især de unge, som ikke kan se nødvendigheden af at lade sig organisere. I FOA arbejder vi på fornyelse, og nogle mener sikkert det går for hurtigt. Men der er altså ikke tid til snak, der skal handles. Og det er også det budskab jeg lytter mig til, at Dennis signalerer til LO. Der skal handles inden det bliver for sent!
 
Nogle har tolket debatten således, at FOA er på vej ud af LO og ind FTF.

FTF har opsagt grænseaftalen, borgfredsafatlen, med LO for nyligt.

Så er det vel naturligt at stille spørgsmålet, om det ikke skal give anledning til at sætte skub i tankerne om en ny hovedorganisation bestående af LO og FTF. Eller som mange har udtrykt det - Danmark er for lille til tre hovedorganisationer.  (LO, FTF. og AC).

Det er FOA's holdning, at vi skal have én hovedorganisation. På de fleste af vores arbejdspladser har medlemmerne større samarbejdsflader med FTF-grupper - sygeplejersker og fys- og ergoterapeuter. Og mange har svært ved at forstå, hvorfor vi har den opdeling i organisationerne, som vi kender i dag, i stedet for samlet at stå stærkere.
 
I fagforeningen har vi villet fornyelsen længe. Målet er, at fagforeningen er nærværende på arbejdspladserne. Vi har og skal have veluddannede tillidsvalgte, som medlemmerne oplever som den lokale fagforening.

På Godthåbsvej 15 skal vi tage os af de sager, som ikke kan løses ude på arbejdspladserne. Vi skal tage os af de overordnede spørgsmål - faget, fagligheden, uddannelse, kontakt til arbejdsgiverne og medierne mv..

Og så skal de politisk valgte ud og møde medlemmerne på arbejdspladserne og understøtte de tillidsvalgte i deres arbejde. Så bliver vi nærværende og så vil flere se og forstå det vigtige i at lade sig organisere.
 
"Får ingen støtte" - en overskrift i Ekstra Bladet, hvor 2 medlemmer fra en københavnsk institution udtrykker deres forståelse for, at de unge fravælger fagforeningen.

De kender ikke Dennis og synes, at kontingentkronerne skal bruges til medlemmerne i stedet for til store, fede huse og flotte kontorer. Det er ikke helt fair, men jeg synes det er ærgerligt, hvis medlemmer oplever at de ikke får støtte fra deres fagforening.
 
Fagforeningen på Godthåbsvej 15 er ikke stor, fed og med flotte kontorer.

Det er en arbejdsplads, hvor de ansatte og de valgte politikere har medlemmerne i centrum - sagsbehandling for medlemmer med problemer eller spørgsmål, masser af uddannelses- og aktivitetstilbud til medlemmerne og uddannelse af vore tillidsvalgte.
 
Så hermed en invitation til de to kolleger - kom ind og se og hør om jeres fagforening sammen med jeres tillidsrepræsentant, eller jeg kommer meget gerne ud på arbejdspladsen og fortæller om, hvilken støtte i kan regne med at få fra jeres fagforening, og hvad I derudover får for kontingentkronerne.
 
Tilbage til november 2005