$name

Vi lærer utroligt meget

 
Fire sosu-assistentelever er lige kommet tilbage fra praktikken på sygehusene. Og de er begejstrede for deres uddannelse - også selv om der er meget læsestof.
 
 Af Hanne Bros
 
Mette, Camilla, Lars og Gert sidder i det åbne område, der kaldes "elevophold 1" på Social- og Sundhedsskolen i Brøndby. De er ved at arbejde med en case om en kvinde med angst, som de skal skrive projekt om. De er elever på uddannelsen til sosu-assistent og er nu i gang med deres anden skoleperiode.

Alle fire er glade for at få somatiske erfaringer oven på første periodes teori. Mens Camilla Rasmussen syntes, at det var "sindssygt spændende" at være på sygehus, er Lars Wirth mere forbeholden.

- Det var hårdt og ikke entydigt godt, mener han.
- Assistentrollen er stadig ikke særligt veldefineret. Nu var der mange plejeopgaver på den afdeling, jeg var i praktik på, men det kunne da også godt frustrere de uddannede assistenter, at de havde for ensformigt arbejde.

Der er ikke andet at gøre end at prøve at udvikle arbejdet mest muligt. Jeg synes, at vi har en mere human indgang til patienterne end sygeplejerskerne. Vi snakkede mere med patienterne, mens sygeplejerskerne var mere på kontoret.

Mette Bovey er glad for vekselvirkningen mellem praktik og skoleophold:
- Man når ikke at få fornemmelsen af at blive træt af at gå i skole. Vi kommer ud og prøver teorien af. Det gør studerende på lange universitetsuddannelser jo ikke, siger hun.

- Uddannelsen til sosu-assistent kommer man ikke sovende til. På 'hjælperen' har vi for eksempel lært om blodtryk, nu i vores hospitalspraktik fik vi lov at tage blodtryk.

Gert Langhoff har i forvejen en fireårig uddannelse som helsepædagog, så han kom direkte ind på assistentuddannelsen:

- Jeg har glædet mig helt vildt til praktikken og har læst utroligt meget. Stor ros til D-26 på Glostrup. De var meget 'obs' på, at jeg havde det godt, og jeg fik en kanon supervision, siger Gert, der ikke oplevede den store forskel på assistenterne og sygeplejerskernes arbejde. Alligevel vil han gerne være sygeplejerske.

- Her skal vi lære at lære - og det tror jeg, vi gør. Men det er normalt at glemme den viden, du ikke bruger, så det gælder om at kræve at bruge den.

Jeg regner med at arbejde nogle år som sosu-assistent og spare op til at tage uddannelsen til sygeplejerske. Desuden skal jeg have suppleret med nogle hf-fag. Men først trænger jeg altså til at tjene nogle penge!
 
Tilbage til maj 2005