$name

Motion kan være mere effektivt end medicin

 
Overlæge Bente Klarlund Pedersen er nok et navn, der vil dukke op i artikler og på konferencer rundt omkring de næste par år, når sundhed og motion er på dagsordenen. Hun er blevet formand for Det nationale Råd for Folkesundhed, der skal rådgive sundhedsministeren. Desuden har hun netop udgivet sin tredje bog om motion.
 
Af Hanne Bros
 
Fysisk aktivitet og en sund krop hører sammen. I Bente Klarlund Pedersens bøger står der ikke sport og idræt, men motion. Den seneste bog fra lægen på Rigshospitalet hedder "Motion på recept - motion som behandling" - og her slår hun til lyd for, at fysisk træning kan være mere effektivt end medicin.

Er det ikke provokerende at sige, at fysisk træning kan være mere effektivt end medicinsk behandling?

- Det er veldokumenteret, slår hun fast. - Men at det ikke er sådan i dag, hænger måske sammen med, at det er nemmere for lægen at skrive en recept ud på noget medicin end at tage en samtale om livsstil og motion. Vores vestlige kultur siger, at der skal piller til for at få kål på en sygdom. I Afrika er holdningen, at medicinen skal sprøjtes ind, før det virker.

Bente Klarlund Pedersen taler roligt og velformuleret om forskningsresultaterne. Som læge og professor må hun naturligvis dokumentere sine påstande om, at motion er en god, ja til tider bedre behandling, end medicin.

Som eksempel nævner hun en gruppe på 3.000 personer, der er blevet fulgt, fordi de var i fare for at udvikle diabetes. Risikoen faldt med 58 procent for den gruppe, der blev tilbudt motion, mens den faldt 32 procent for den gruppe mennesker, der i stedet fik forebyggende medicin.

- I videnskabens verden er det voldsomme tal. Det er næsten dobbelt så effektivt at motionere som at tage medicin, siger hun.

Den aktive patient
Bente Klarlund Pedersen har også visioner om, at de danske sygehuse skal være mere bevidste ved indlæggelser. Ligger du i sengen bliver dit kondital og din muskelmasse svækket uhyggeligt hurtigt. Sygehusene burde opfordre til aktivitet, f.eks. ved at have løbebånd, motionscykel og en ribbe på afdelingerne eller få patienterne til at gå tur inde eller ude.

- Det er svært at blive indlagt uden at komme i nattøj og blive lagt i seng. Faktisk er det rigtigt farligt at blive lagt i seng. Det er mit håb, at hvis patienterne blev opfordret til at rejse sig, ville personalet også få overskud til at hjælpe dem op, der ikke selv kan, i stedet for at bære bakken ind til dem, der i virkeligheden kunne hente deres mad selv.

Hun godtager ikke umiddelbart mine indvendinger om, hvordan hospitalspersonalet dog skal få tid til at gå ture med patienterne. I stedet stiller hun et modspørgsmål:

- Hvad bruger en social- og sundhedsassistent tid på nu?
- Medicinering for eksempel, svarer hun selv og fortsætter: Hvis nu medicinen er, at folk skal ud på gulvet - hvad så? Folk med KOL (rygerlunger) fylder meget i sygehusvæsnet, og her er motion ligesom den eneste medicin. Vi ville jo heller aldrig sige, at vi ikke orker at gå rundt med medicinbakken i eftermiddag, siger Bente Klarlund Pedersen, der godt vil have lavet om på nogle vaner i sundhedsvæsenet.

- En stor del af jobbet for en social- og sundhedsassistent er jo også at snakke med folk, og det kan man da godt kombinere med fysisk aktivitet, mener overlægen.
 
Overbevist af forskningen
Hun er ikke selv en engel til sport - og var en af dem, der blev valgt til sidst, når der skulle fordeles hold i skoletidens gymnastiktimer.

- Jeg har altid været dårlig til al slags sport. Jeg er ikke sund af natur, men jeg er vel blevet overbevist af data. Jeg løber blandt andet i Sparta, hvor man ikke behøves at være medlem for at løbe med, eller sammen med en løbeveninde.

Hendes tre bøger er egentlig kommet til som en fritidsinteresse - "Graviditet og motion" er afledt af, at hendes egne to døtre var gravide på samme tid og kom og spurgte: "Hvad må vi, mor"?
I bogen "Recept på motion - motion som forebyggelse" fokuserer hun på raske mennesker, mens "Motion på recept - motion som behandling" er rettet mod sygdomsramte og det personale, der arbejder med dem på hospitaler og i genoptræning.

- Jeg vil være ked af at gøre os alle sammen syge: Det er dit eget ansvar, om du vil ryge, spise sund mad eller andet. Vi må som samfund oplyse om, at det er sundt at motionere og usundt at være inaktiv - men vi skal ikke straffe folk, der vælger en anden livsstil, mener hun.

- Omvendt - hvis du har forhøjet blodtryk, som er forbundet med personlige omkostninger for dig selv og økonomiske omkostninger for samfundet - så synes jeg, at det er i orden, at din egen læge siger til dig, at forhøjet blodtryk er farligt, og at motion hjælper. Det synes jeg også, han skal gøre, FØR han skriver medicin ud.
 
 
Bente Klarlund Pedersen: "Motion på recept - motion som behandling" er udkommet på forlaget Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck og koster 199 kr.

I 2004 udkom "Graviditet og motion" og i 2003 "Recept på motion - motion som forebyggelse, begge på samme forlag.
 
 
Bogen "Motion på recept - motion som behandling":
I Bente Klarlund Pedersens nye bog gennemgår hun mulighederne for motion, hvis du har astma, kræft, depression, diabetes, fibromyalgi, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, gigt, hiv, hjertesygdomme, knogleskørhed, KOL, rygsmerter og åreforkalkning. Desuden er der tips og tricks til sygehusansatte og andre fagpersoner, der for eksempel skal hjælpe sengeliggende patienter eller ældre i hjemmet med øvelser, der styrker kondition og stofskifte.
"Når man ligger i sengen i 3 uger, taber man det samme i kondital, som når man bliver 30 år ældre."
 
Tilbage til maj 2005