$name

Arkitektens søn

 
Beskæftigelsesvejleder har udgivet en bog om sin berømte far og hans møbler. Her blander barndomsminder sig med møbelproduktion, jazzmusik og billeder fra familiealbummet.
 
Af Hanne Bros
 
Thomas Mogensen arbejder i terapien i Bystævneparken i Husum. Her kommer både borgere fra plejehjemmet, de beskyttede boliger og dagcentret. Thomas læser op, maler, viser film, tager på udflugter, laver mad og kager og meget andet:

- Det er et skægt sted at være. Man kan få lov at være sig selv, men det kan være opslidende. Vi savner ressourcer til at HØRE på de mennesker - det er utroligt vigtigt, mener han.

Thomas Mogensen er beskæftigelsesvejleder, og det har han været i over 25 år nu. I sine snart 58 års levetid har han også været arkitektens søn. Møbelarkitekten Børge Mogensens søn - og nu har han skrevet en bog om sin far: "Et fuldt møbleret liv".

Thomas Mogensen mistede sin far som 25-årig. Den markante møbelarkitekt Børge Mogensen havde en uhelbredelig kræftsvulst i hjernen og døde som 58-årig i 1972.

Hans eftermæle står ikke bare i Thomas Mogensens lejlighed på Christianshavn, men også i mange danske hjem - i form af møbler: Tremmesofa, fletstolen J39, dækstolen, læderstole og -sofaer, skuffemøbler, skabe, sofa- og spiseborde - ja, ingen har faktisk et fuldstændigt overblik over Børge Mogensens produktion.

Men møblerne står i hvert fald for god kvalitet og holdbarhed - og nogle af dem produceres endnu. Han elskede at bygge i moduler, der kunne flyttes og tilpasses, alt efter om reolen eller skabet nu skulle stå i en lille kvistlejlighed eller i en stor stue - et princip, der i høj grad er overtaget af IKEA og andre møbelproducenter.
                     
 Kvalitet på mange måder
- På min arbejdsplads, taler vi jo også meget om kvalitet, fortsætter Thomas Mogensen, mens vi drikker te og spiser franskbrød med sej krumme og hjemmelavet rabarbermarmelade. Han synes egentlig, at hans lejlighed er for lille til faderens møbler, der godt kunne brede sig på nogle flere kvadratmeter.

- Jeg synes godt, at man kan drage en parallel mellem arbejdet med mennesker og Børges møbelproduktion: Kvalitet koster penge, men jeg synes, at i plejehjems- og hospitalssektoren glemmer de ansvarlige at komme med ressourcerne til det.

Når min generation går på pension, får de sgu svært ved at få nye medarbejdere, hvis de unge ikke får en bedre løn. Det skal have en højere status at tage sig af syge og gamle mennesker.

Thomas Mogensen ser et problem i, at pengene i social- og sundhedssektoren bliver brugt i de administrative mellemled til IT og kontrol, så midlerne ikke når ned til personalet på gulvet.

Privat har Thomas Mogensen ejendomsmægler-kig til Christianshavns kanal til højre. Kampen mod højhusene på Krøyers plads ville have spærret udsynet mod venstre.

Han ryger pibe og vipper med foden i dækstolen, mens han fortæller. Den bærbare computer summer på skrivebordet, og her viser han mig et klip fra TV Lorry, der omtalte hans bog, da den udkom i januar.

For Thomas Mogensen er det tankevækkende, at han selv runder 58 år næste gang.
- Min far arbejdede altid. Jeg tror, at der ligger 3.000 arbejdstegninger på tegnestuen, som til sin tid skal overdrages til Kunstindustrimuseet.
 
En proces på seks år
Fra den spæde idé opstod, til bogen udkom, gætter Thomas Mogensen på, at der er gået en seks års tid. Han har klaret opgaven på arbejdslegater og ved at tage et års orlov fra arbejdet i Bystævneparken.

- Der kom et boom i klassiske møbler, og det blev startskuddet på bogen. Det har ikke følelsesmæssigt været svært for mig at skrive om min far, for det er langt tid siden han døde, og jeg har mit eget liv. Jeg talte naturligvis med min mor om det: Hun har stået model til noget!

I bogen er omtalt en episode, hvor lille Thomas sidder med en pude og venter på at hans døddrukne far skal dejse om, så han kan ligge puden til rette under hans hoved:

- Ja, jeg sad bare og ventede. Hans opvækst i det meget religiøse Ålborg, det har han aldrig kunnet lægge fra sig. Hans lillesøster blev rigtig psykisk syg, mens Børge altid arbejdede. Når han så drak, kunne han faktisk ikke tåle spiritus: Han kunne blive både deprimeret og ubehagelig.

Derfor vidste den lille Thomas, at hans far på et tidspunkt ville falde om og lægge sig til at sove på stuegulvet. Derfor sad han parat med en hovedpude, så faderen kunne ligge godt og sove branderten ud.

Alligevel mener Thomas Mogensen ikke, at Børge Mogensen var decideret alkoholiker:
- Han kunne ikke tåle tomrummet efter en udstilling.
 
Plejehjem og alderdom
Børge Mogensen har engang siddet en spritdom af i Vestre Fængsel, fordi han kørte beruset i bil. I fængslet tegnede han de første skitser til "plejehjemsserien" - en møbelserie, der den dag i dag står på mange plejehjem. Tremmerne i den højryggede stol mindede Børge Mogensen om både fængslet og alderdommen.

Møblerne findes også i Bystævneparken, men Thomas Mogensen synes ikke, at vi skal fotografere derude, når nogle af sæderne er dækket til med plastik eller ikke ser ordentlige ud. Så hellere et billede hjemmefra.
 
Trods faderens vanskelige sind er både moderen og de to brødre glade for den musiske arv:
- Jeg kan takke Børge for interessen for jazzmusik og alle de koncerter, vi kom med til.

Vores venner var altid velkomne derhjemme, og min far var også meget engageret i vores skole.

Han sad i bestyrelsen og tegnede bl.a. et nyt lærerværelse til skolen. Hvis han ikke havde lavet møbler, ville han nok have været en kedelig mand. Jeg har erkendt, at jeg har fået enormt meget med og mødt en masse skægge mennesker, siger Thomas Mogensen.
 
Thomas Mogensen: "Et fuldt møbleret liv - en bog om Børge Mogensen."
Bogen er udgivet af Gyldendal, på 240 rigt illustrerede sider og koster 399 kroner.

Blå bog
⊥ Thomas Mogensen, født 1947
∧ Boede i Hostrups Have på Frederiksberg indtil 1959
∧ Derefter flyttede familien Mogensen i eget hus i Jægersborg
∧ Gik på Bernadotteskolen i Hellerup sammen med broderen Peter Mogensen
∧ Gift 1968
∧ Udlært væver hos Lis Ahlmann i 1974
∧ Sønnen Rasmus bliver født i 1974, og datteren Mille kommer til i 1976
∧ Eget værksted i Ordrup frem til 1980, men der er krise på de danske væverier, der lukker på  stribe
∧ Uddannet beskæftigelsesvejleder i 1980
∧ Har arbejdet på bl.a. Holmegårdsparken, Solgavehjemmet, Amager Hospital 
   og i dag på
∧ Bystævneparken, afdeling Poppelbo
∧ Sideløbende har Thomas Mogensen skrevet og spillet musik, rejst meget, skrevet
   en bog om Lis Ahlmann og udgivet to engelsksprogede bøger om sine rejser
∧ Bor i dag på 14. år på Christianshavn sammen med Stine og er gået i gang med en
   eventyrbog for børn

Tilbage til infoa juni 2005