$name

Lille fru Jensen er jo tynd

 
Plejepersonalet har vænnet sig til at lille fru Jensen er tynd. Op mod halvdelen af alle plejekrævende ældre på plejehjem og i hjemmeplejen er undervægtige. Men plejepersonalet kan hjælpe dem. Den årlige demensdag for ansatte i Københavns Kommune havde overskriften "Krop, kost og demens".
 
Af Merete Astrup
 
Den årlige demensdag i Københavns Kommune er en god blanding af fagligt input og kollegialt samvær på en anderledes måde.

Kollegerne i hvert af de syv lokalområder er sammen en hel dag.
I Kulturhuset på Islands Brygge, med kanaludsigt, er medarbejderne fra Christianshavn/Amager samlet i december.

De skal igennem en dag i et mix af teori og praktiske øvelser, og leg.
 
Borddækning for demente
I år er medarbejderne de små "tynde, underernærede, småtspisende, plejekrævende ældre", som Lone Gaedt, benævnte forsamlingen.

Dagen igennem lever deltagerne efter nogle af de kostråd, som er udarbejdet i Københavns Kommune for at få de småtspisende underernærede til at spise.

Så medarbejdernes faglige dag bliver afbrudt af chokoladecroissanter til formiddagskaffen, emballagemad fra Centralkøkkenet Bystævneparken, (tre slags at vælge imellem) og ægte flødekager, godt med creme og syltetøj, til eftermiddagskaffen.

I lokalet er bordene dækket på forskellige måder. Borddækning har en særlig betydning, når man har med demente ældre at gøre, forklarer gruppen ved det "simple bord". Her er intet bordpynt, ingen dug, ingen blomster, og der er plastikbestik og tudekopper.

- Et sådant bord som vores er for de meget dårlige demente, forklarer Margrethe Sørensen. De skal kunne overskue bordet, og de skal kunne bevæge armene uden at risikere at vælte blomsterbuketter og glas. Så bliver de kede af det.

Et godt kostråd er at skabe ro og hygge om måltidet, og det får de demente ikke, hvis de ikke kan overskue bordet, lyder forklaringen.
Andre borde er dækket helt anderledes.

Der er bordet med en flot blå dug, hvide tallerkener og vinglas, en flaske rødvin og en flot afskåret buket.  Et andet bord har en hvid transparent dug, bordpynt og kandelaber med levende lys. Et tredje bord har en nissedekoration liggende på midten af bordet, og har tændte bloklys. Et bord har en voksdug på i pæne farver.

Maden skal stå så de ældre kan nå den, og brugeren skal sidde godt.
Man skal være opmærksom på borddækningen.
 
Saftevand er forbudt
Der er flere grunde til at Demensteamet har taget temaet " Krop, kost og demens" op i år.
Københavns Kommune indførte i foråret 2003 en kostpolitik, og med kostpolitikken blev måltidet et fælles ansvar.

En større undersøgelse i 2002 udført for Fødevareministeriet viser, at over halvdelen af alle plejekrævende ældre på plejehjem og i hjemmeplejen er undervægtige, og de ældre taber sig i vægt, mens de er på plejehjem.

Med fokus på kosten og en række kostråd kan personalet gøre noget for de ældre. Det fortalte Kim Pontoppidan, sygeplejefaglig konsulent i Demensteamet i København, om. 
 
Nogle af kostrådene til de småtspisende, undervægtige er mange små måltider.
Der skal bruges fløde og smør, og så skal vand og saftevand skiftes ud med mælk og juice. Og tag gerne en energidrik med hjem til de ældre.

Medarbejderne lærer på demensdagen om de syv kostråd.
De diskuterer efter frokosten, hvordan man kan anrette maden fra emballagen, som de fleste syntes smager okay. Den mangler måske nogle krydderier, men det kan man jo selv gøre noget ved, foreslår flere af medarbejderne.

Maden skal over på en tallerken, synes at være et must hos alle.
Et drys persille vil se pænt ud, lyder et forslag.

- Vi skal sørge for at de ældre får et visuelt måltid med farver. Og så skal vi anrette små portioner og ikke blande maden på tallerken, lyder et andet forslag.

- I stedet for at made de ældre bør I overveje at lade dem bruge det bestik, som hjælpemiddelcentralen har, foreslår fysioterapeuten Lone Gaedt.

Hun går over til eftermiddagens program, som handler at berøre og bevæge.
Og så skal deltagerne selv i gang.
 
Smil
- For at kunne mærke andre skal man kunne mærke sig selv. Så nu får I hjælp fra Rod Stewarts musik til at sætte fantasien ud at gå, og være opmærksomme på jer selv.
Ud på yderkanten at stolen og luk øjnene.

Og det gør medarbejderne i hjemmeplejen Christianshavn /Amager så til melodien "I´m sailing"
Bagefter deler de deres oplevelser med sidemanden.

Lone Gaedt fortæller videre, hvor meget kropssproget betyder.
- Kropsproget og det kropslige udtrykker flere signaler end ord. 80 pct. af vores sprog er nonverbalt. Når nogle sansninger klinger af, som de jo gør hos ældre og demente, bliver kropssproget endnu vigtigere. For det kan de læse.

- Et smil er det vigtigste, når man vil i kontakt. Smil!
 Blikkontakt, berøring og bevæge er andre gode kropslige kontakter, forklarer Lone Gaedt.
Berøring kan være tabu. Noget må man gerne berøre, og noget må man ikke.

- Man må gerne berøre en gravid mave. Man må berøre når man trøster. Men ellers berører vi jo ikke sådan.
 
Hudsult
Hudsult kalder Lone Gaedt det, når ældre ikke bliver berørt.
- Når man har mistet sin ægtefælle og mistet pårørende, så mangler man dem der berører, og så får de ældre hudsult. Det må vi som personale gerne gøre noget ved.

Let massage på ryggen. Berøre arme og skuldre let, når brugeren skal vågne, og løfte og ryste en vissen arm.

Det prøver kollegerne på hinanden, og det er rigtigt festligt.
- Berør samtidig med at I taler, lyder rådet fra Lone Gaedt.

Efter at medarbejderne har været i gang hele eftermiddagen med at berøre, bevæge og nusse og lave balanceøvelser, slutter dagen af med en evaluering.

- Fra demensteamet håber vi, at medarbejderne har fået en dag, der giver inspiration til noget i hverdagen, der kan gøre det lidt bedre for borgeren. Inden for rammerne af det muliges kunst, siger Lone Gaedt til infoa.

Mørket har lagt sig over kanalen, og byens lys stråler. Plejepersonalet fra Christianshavn/Amager pakker sammen.
  
De 7 kostråd
1. Spis lidt brød og gryn
2. Spis lidt frugt og grønt hver dag
3. Spis lidt kartofler, ris eller pasta hver dag
4. Spis ofte fisk og fiskepålæg
5. Vælg mælkeprodukter med højt fedtindhold
6. Vælg kød og pålæg med højt fedtindhold
7. Brug gerne smør, margarine og olie i sovs, bød, mos o.l.
 
Øvelse for at skabe opmærksomhed
Hvorfor hænder og fødder?
Når en oplevelse deles med andre opstår nye tanker
 
Berøring / bevægelse
At røre ved nogen / noget fysisk
At være følelsesmæssigt (be)rørt
At bevæge sig / en anden fysisk
At være bevæget af noget / nogen
 
Øvelse for at skabe vågenhed
Op at stå på gulvet
Krads, klap, bank, ryst sidemakkeren
Byt roller
(kilde: mappen som er udarbejdet af demensteamet til dagen)
 
Tilbage til Januar 2005