$name

Hjemmeplejen prøver nye veje

 
"Øv-dage" er ikke det samme som pjæk, mener både personale og leder i hjemmeplejen Brønshøj-Husum-Bellahøj. Det samlede fravær er faldet, selvom det er accepteret at blive hjemme, hvis lokummet brænder.
  
Af Hanne Bros
 
Når du er tryg ved din gruppeleder og kender ledelsens holdning til dit arbejde, behøves du ikke lyve, hvis du har brug for en fridag. Det kan være, at du ikke kan få dit barn passet efter barns første sygedag, det kan skyldes knas på hjemmefronten eller noget helt tredje.

- Hvis du som gruppeleder har nok medarbejdere på vagt den dag, skal vi ikke sige nej til en medarbejder, der gerne vil have en akut fraværsdag, mener hjemmeplejeleder Vivian Buse, der har styret hjemmepleje-enhederne i Husum, Brønshøj og Bellahøj sammen til en ny og større enhed.

Som led i en samlet personalepolitik for 153 ansatte i hjemmeplejen Brønshøj-Husum-Bellahøj, har medarbejderne fået det, som Vivian Buse kalder for en akut fraværsdag. Medarbejderne kalder det for en "øv-dag".

I januar 2004 blåstemplede samarbejdsudvalget ideerne om f.eks. at tillade "øv-dage" og indføre fleksible arbejdstider med fortrydelsesret: Så længe et ønske fra en medarbejder ikke går ud over borgerne, kunne det i princippet indfris af ledelsen og gruppelederne.

- Du kan have gode dage, og du kan have dårlige dage, forklarer social- og sundhedshjælper Birgitte Petersen, der har været med i projektgruppen siden 2003. Projektets aktiviteter handler både om værdier, en rummelig og familievenlig arbejdsplads, brug af medarbejderudviklingssamtaler og meget mere.

- Vi har fået mulighed for en "øv-dag" som vi kalder det. En øv-dag er en fraværsdag, som du har behov for. Det er i stedet for at sige, at du er syg.  Jeg har brugt "øv-dagen" en enkelt gang af personlige årsager. Og det bliver accepteret af ledelsen.
 
En hjælp i hverdagen
Social- og sundhedshjælper Jeanette Rasmussen, 40 år, har ikke benyttet sig af "øv-dagene", men til gengæld brugt muligheden for at ændre i sin arbejdstid - foreløbig fra 37 til 36 timer.

Tidligere mødte hun 7.30 som flertallet af sine kollegaer, men nu møder hun klokken otte i stedet for og går lidt senere. Så har hun mulighed for at sende sine to børn på 11 og 12 år af sted i skole i god ro og orden, inden hun selv cykler på arbejde. Hun har også selv måtte ændre på morgenens arbejdsrutiner, før den ene times mindre arbejde om ugen kunne mærkes.

- For mig er det også en økonomisk prøve, for jeg kunne da helt sikkert godt tænke mig at komme mere ned i arbejdstid - måske 35 timer med tiden, siger Jeanette Rasmussen, der er glad for arbejdspladsen og kollegaerne.

- Jeg blev her såmænd også, selvom vi ikke havde de valgmuligheder, vi har i dag.
Både Jeanette Rasmussen og Birgitte Petersen har arbejdet i hjemmeplejen i 17 år.
Birgitte Petersen, der er 44 år, har brugt fleksibiliteten til at vælge faste turnusfridage frem for rullende fridage.

- For mig er ti arbejdsdage i træk lang tid, så jeg har fået lov til altid at have fri onsdag og torsdag. Jeg arbejder stadig hver fjerde weekend, som alle de andre, men det fungerer bare bedre for mig med faste fridage frem for rullende. Så kan jeg bedre overskue at få bestilt tid til tandlægen og den slags.
 
Tilfredse medarbejdere
Vivian Buse kan fortælle om stor skepsis, før ordningen trådte i kraft, og gruppelederne førte derfor logbog over alle ønsker om ændringer i arbejdstiden samt fraværsdage for at se, hvordan det fungerede i tre måneder af år 2004.

Nogle troede jo, at der ville komme mange ønsker om akut fravær hver mandag eller når det regnede.

Men fordommene er blevet manet i jorden af hjemmeplejens egne tal.
De fleste "øv-dage" bliver i virkeligheden omsat til afspadsering. Og en spørgeskema-undersøgelse blandt personalet bekræfter, at 89 procent af dem, der svarede, har lyst til at blive i jobbet.

- Vores ordninger er jo vokset ud af noget, vi selv har fundet frem til, siger Vivian Buse, der derfor ikke vil kalde det pjæk, når en medarbejder har brug for at blive hjemme hos sit syge barn mere end den første dag.

- Beslutningen om, at det ikke må gå ud over borgerne, er ekstremt vigtig, mener hun.
- Vi har jo undersøgt, at medarbejderne er blevet mere tilfredse - og ikke mindst: at dem, der ikke benytter sig af ordningerne ikke føler sig misbrugt.

Det kan være besværligt at være fleksibel, men hjemmeplejelederen tror fuldt og fast på, at det virker:

- Det er rart at kunne sige til en ny medarbejder: Hvordan kunne du tænke dig din arbejdstid tilrettelagt. Det er en ny følelse, siger Vivian Buse.
 
Uddrag af personalepolitikken:
Vi ønsker at skabe en arbejdsplads med lille sygefravær og familievenlige feriemuligheder. Der er fleksibilitet ved børns sygdom.

Turnusfrihed før/efter weekend - rullende eller faste - kan aftales individuelt
Medarbejderen kan være ansat på lavere timetal end 37 timer ugentligt
Medarbejderen har lov at fortryde og gå tilbage til sin gamle ordning
(Personalepolitik og værdigrundlag udleveres i pjeceform til nye medarbejdere)
 
Hver tredje har haft akut fravær
34 ud af 153 ansatte har benyttet sig af akut fravær.
De fleste fik umiddelbart lov til at holde fri, mens to der fik afslag, fik lov til at gå tidligere hjem eller holde fri dagen efter. Det viser tal indsamlet i hjemmeplejen Brønshøj-Husum-Bellahøj i perioden februar til april 2004.

Hovedparten - 25 personer - er i aldersgruppen 30-50 år.
Som årsag angiver
15 personlige årsager,
8 barns sygdom
2 øv-dag
9 andet

I alt blev der registreret 53 fravær, hvoraf de 32 er påført som afspadsering, 6 som erstatningsfri, 5 som omsorgsdag, 5 som tjenestefri med løn og 5 som ferie/feriefridag
Kilde: Hjemmeplejens egne tal

Tilbage til Januar 2005