$name

Julegaven til alle under 30 

 
Sådan vil de gerne opfattes. FOA SOSU har fået et nyt hold på banen i ungdomsudvalget.
Og der er sprængfyldt med energi, optimisme og troen på, at de næste to år bliver gode.
Så tag godt imod gaven, som Carina, Christina og Martin her pakker ud.
For man skal vide, hvad man får.
  
Af Merete Astrup
  
De holder bogstaveligt talt fanen højt de unge mennesker. Carina Clemmensen, som er formand for FOA SOSUs ungdomsudvalg bankede et søm i fagforeningens nye fane, som blev indviet på generalforsamlingen.

- Og det er jeg stolt af, siger hun.
Hun mener nemlig stadig, at det er vigtigt, at være medlem af en fagforening, og derfor er hun aktiv for at bringe budskabet videre.

Til en fest eller et middagsselskab, kan hun godt finde på at stille spørgsmålet:
" Er du medlem af en fagforening?"

- Jeg kan faktisk slet ikke lade være, og det viser sig også tit, at dem jeg spørger, synes at fagforening er fedt og, at det er godt at nogen vil gøre noget.

Christina Frandsen fortsætter:
- Ja, netop når budskabet kommer ud til de unge, at fagforeningen tilbyder kurser og uddannelse, at fagforeningen sikrer vores rettigheder, og forhandler vores løn.

- Hvis man vil, kan man få en masse i sin fagforening for ingen penge siger Carina og laver to nuller med tommel- og pegefingre.

Carina Clemmesen er netop startet på uddannelsen til social- og sundhedsassistent, efter nogle år som social- og sundhedshjælper.

Christina Frandsen er social- og sundhedshjælper, og Martin Bredesen er social- og sundhedsassistent. Fælles for alle tre er, at de er under 30 år. Det er aldersgrænsen for at være med i ungdomsudvalget og i FOA Ungdom.
 
Gør tingene anderledes
Når man bliver 30 år er man "voksen", og i den alders udskiftning der har været indenfor de sidste par år er Carina den eneste, der er tilbage.

- Men nu har vi fået samlet et hold, der kan køre et par år, og i de to år skal vi have mange flere til at blive aktive, siger Carina overbevisende.

Og hvordan vil de så bære sig ad med det?
Martin Bredesen er et resultat af den offensiv som ungdomsudvalget iværksatte i foråret.
- Jeg fik en personlig invitation fra ungdomsudvalget i SOSU til FOA Ungdoms landsmøde.

I kuverten var også en masse materiale fra forbundet.
Det gjorde indtryk. Og det blev fulgt op på landsmødet, hvor jeg blev modtaget af ungdomsudvalget. De havde arrangeret et bord, hvor de samlede os alle sammen.

Vi lærte hinanden at kende i løbet at weekenden, og for os nye gav det en tryghed. Det har givet mig lyst til at blive aktiv i arbejdet, fortæller Martin.

Han fandt ud af at en fagforening ikke kun er en forsikring. Det er netværk, hvor man har en fælles sag, en fælles uddannelse og et fælles mål.

- Det er den måde vi vil arbejde på fortsætter Christina, som var med i "modtagelseskomiteen" på landsmødet.

- Vi kan noget, vi gør tingene på en anden måde, fordi vi er unge. Fagforeningen er ikke kun de sædvanlige møder, hvor de kedelige gamle kommer. Det er den opfattelse mange unge der ikke kender os har af fagforeninger, siger hun.

- Vi gør op med myten om, at fagbevægelsen er gamle halvtykke mænd med røde seler, tilføjer Carina.

- Ja, det ser man på jer. To kvinder en slank mand uden seler og alle under 30 år. Men er I også mindre kedelige?

- Vi er slet ikke kedelige kommer det enstemmigt, fra de tre, mens de letter et par centimeter op af stolene.

- Vi gør en forskel i de måder vi er sammen på. Når vi holder kurser er der indlagt noget sport, noget konkurrence og noget underholdning. Unge elsker at dyste, så det bruger vi meget.

Det samme gælder vores møder i ungdomsudvalget. Vi har nogle opgaver, der skal løses, men det er nødt til at være sjovt og hyggeligt, ellers gider unge ikke, forklarer Carina.

- Vi har nogle andre fælles interesser end dem på over 50 år, vi står et andet sted i livet, og det at være ung til ung fungerer på en anden måde, end når de ældre møder de unge, siger Christina.
 
Ung til ung, face to face
En af planerne er at komme mere ud på sosu- skolerne.
- Vi kan ikke sidde og vente på, at de unge kommer til os, vi må ud. Vores møder i ungdomsudvalget er åbne. På møderne kan man lægge alt frem. Vi skal møde hinanden, der hvor vi er, forventningerne ligger hvor de gør, og så udvikler ting sig.

Vi vil gerne bryde fordommen om, at fagforeningen er lukket, siger Martin.
- Har i nogen planer ellers at byde på?

- Vi har noget meget væsentligt at byde på, det er vores optimisme, kommer det fra Carina.
- Altså ikke noget tudefjæs her?

- Nej tværtimod, ler de alle tre, så man tror på dem.
Men de henter også inspiration uden for FOA Ungdoms egne række. Der er aktive i Mind Scope, hvor mange LO organisationernes ungdom er tilsluttet.

Det er både berigende og lærerigt at møde unge mennesker fra Metal, 3F, elektrikerne og tømrerne for blot at nævne nogle.

 - Det kan man nemlig også bruge sin fagforening til. Vi møder mange mennesker og der bliver knyttet venskaber, siger Martin.

Og Carina tror på, at der bliver knyttet venskaber for livet.

- Okay, men hvordan finder de unge ud af, hvor I er?
- Man kan i det nye år finde os i infoa på side 2 i spalten hvor øvrige oplysninger i fagforeningen står.

Vi få nok ikke råd til at sende personlige invitationer ud til vores landsmøde, men vi har planer om at hænge opslag på skolerne. Vi vil bruge fællestillidsrepræsentanterne på arbejdspladserne.

Vi håber de vil være med. Nogle er det allerede og hænger plakater informationer op om for eksempel Mind Scope`s sommerdyst, som også afholdes til sommer, siger og Christina.
 
Samarbejde med FTR
- Vi vil gerne fremstå som en accepteret del af fagforeningen, siger Carina, og derfor var det også naturligt, at vi var med til at arrangerer store Praktik Dag.

Og så bliver den 1. Maj her er ungdomsudvalget også at finde.
 I fælledparken sammen med de andre faglige ungdomsorganisationer.

- Og så skal vi også være med i fagforeningens 1.maj arrangement, siger det tre.
De overvejer også at arrangere nogle sociale aktiviteter i ungdomsudvalget.

Og så sprang ungdomsudvalget ellers ud, som kravlenisser til ære for fotografen og årstiden.

Tilbage til december 2005