$name

Køresedlen kan ligge i frakkelommen

 

Hjemmehjælperne i hjemmeplejen i Husum Vænge har siden januar i år brugt håndholdte computere på arbejde. Alle relevante oplysninger om dagens arbejdsopgaver kan hentes frem fra mini-pc'en, der ligner en lille lommeregner i sort omslag.
 
Af Hanne Bros
 
Før social- og sundhedshjælper Anita Novo ringer på dørtelefonen hos fru Zimakoff, tænder hun for den lille computer, hun har med. Markøren, der ligner en tynd blyant, sættes på fru Zimakoffs navn, og uret går i gang.

- Hvis jeg ikke kender borgeren, kan jeg trykke på navnet på skærmen og se, hvilke arbejdsopgaver, jeg skal lave, forklarer Anita Novo, mens jeg kigger hende over skulderen.
Men Anita Novo kender udmærket fru Zimakoff og ved, hvad hun skal nå at lave hos hende i dag, inden frokostpausen.

Oplysningerne i den lille transportable computer bliver opdateret hver morgen, inden hjemmehjælperne cykler ud fra basen i de røde bygninger i Husum Vænge.

- Jeg kan personligt godt lide den håndholdte frem for de gamle kørebøger, siger Anita Novo, der synes, at mini-pc'en er praktisk og nem at betjene.

- Hvis det for eksempel er nødvendigt for mig at få fat i lægen, behøves jeg ikke ringe til hjemmeplejekontoret først, for jeg kan bare slå borgerens læge og telefonnummer op på den håndholdte. Jeg kan også se, hvad klienten fejler eller finde oplysninger om de pårørende.
 
Ingen sure miner
Efter nogle måneders forberedelse på det administrative plan, begyndte hjemmeplejen i distrikterne Amagerbro og Brønshøj-Husum at bruge lommecomputerne i praksis i januar i år. Selvfølgelig har der været begyndervanskeligheder, men Anita Novo har aldrig selv oplevet, at computeren er gået i sort for hende.

- Det fungerer fint - ja, undtagen når systemet driller, smiler hun med henvisning til, at vi egentlig havde en aftale i går, om at infoas udsendte skulle med ud og se teknikken i funktion.

Men mandag morgen ville den centrale server i Sjællandsgade ikke overføre oplysningerne til de håndholdte, så Anita Novo og hendes kolleger må tage dagens rute med en computerudskrift i hånden i stedet for.

- Jeg tror, at det er vigtigt, at vi har haft en positiv indgang til brug af den nye teknik, mener Anita Novo.

 - Selvom nogle kolleger ikke har haft flair for det, har der ikke været nogen sure miner.

Anita Novo fik et kursus i KOS-systemet, som det hedder, fordi hun meldte sig til at blive superbruger. Det betyder, at hun er med til at lave kørelisterne for sin egen gruppe og kan hjælpe de andre, hvis de får problemer.

- Der er ikke nogen medarbejdere, der bliver tvunget til at sidde og disponere på kontorets computer, hvis de ikke vil. Men alle skal kunne bruge den håndholdte.

- Tidligere kunne jeg godt blive stresset over at sidde og klippe klistre med de gamle køresedler. Dengang skulle vi også bruge frokostpausen på at omfordele opgaver og den slags. Nu bruger jeg en time mandag morgen, hvor jeg laver en plan for vores eget distrikt i Tingbjerg.

Det er faktisk let som, at lægge en kabale på computer, fortæller Anita, der ikke selv bruger computer ret meget i sin fritid.

- På den måde er vi rimeligt selvstyrende, og jeg kan disponere rækkefølgen efter, hvad jeg ved, at den enkelte borger har brug for - for jeg kender dem jo.

Ændringer kan skrives ind efterhånden som de dukker op ude på ruten, så oplysningerne hele tiden er opdaterede. Senere, når borgerne får mulighed for at bytte ydelser, vil det også være nemt umiddelbart at taste ind, at i dag har fru Sørensen altså byttet en hårvask ud med en gåtur.
 
God dokumentation
Anita Novo har oplevet, at udenforstående kollegers første reaktion er, at de med de håndholdte computere bliver overvåget, fordi uret går i gang, når man logger ind.

- Jeg synes tværtimod, at vi synliggør overfor politikerne, hvor travlt vi har. Tidligere kunne køresedler på papir jo godt blive væk, men nu bliver alle oplysninger gemt i en server i sundhedsforvaltningen. Så nu får politikerne dokumentation for, om det er rimelige resurser, vi har eller ej, mener Anita Novo.

Da vi er færdige hos fru Zimakoff, slutter Anita Novo opgaven på lommecomputeren. Det lille tegn med uret bliver skiftet ud med et hak: Opgaven udført.

Når Anita Novo er færdig i eftermiddag kl. 14.30 bliver alle dagens opgaver lagret. Hun stiller mini-pc'en i en "vugge" - en lille apparat i frokoststuen, der overfører oplysningerne til
sundhedsforvaltningen.

Gruppelederen går så ind og godkender dagens ydelser, inden næste dag bliver tilrettelagt. Når hjemmepleje-gruppen så møder igen næste morgen, trækker de en ny og aktuel køreliste ud med dagens opgaver fra "vuggen" over i den personlige lommecomputer.
 
Forbedringer på vej
Eftersom hjemmeplejen i Husum Vænge er en del af et pilotprojekt, sker der hele tiden udvikling på den tekniske side.

Døgnplejen er allerede gået over til næste generation af håndholdte computere, som er mere driftssikre og har større kapacitet. Et skærmbillede i farver gør det også nemmere at læse teksten, der godt kan se mikroskopisk ud på Anitas Novos lille skærm.

- Jeg kunne nu også godt tænke mig, at der kom en model med indbygget mobiltelefon, slutter Anita Novo: - Det ville være praktisk.

- Det er en stor gevinst at få oplysningerne samlet på ét sted, så de er lige ved hånden ude i borgerens hjem, siger projektleder Rita Lützhöft fra sundhedsforvaltningens informatikafdeling.

Målet er bedre kommunikation og service samt en sammenlignelig kvalitetskontrol i hjemmeplejen.
De nuværende modeller har ikke indbygget mobiltelefon blandt andet af driftssikkerhedsmæssige årsager.

- Sammen med leverandøren ser vi i øjeblikket på, om vi skal have nogle flere modeller, hvor for eksempel sygeplejerskerne får mulighed for at gå online i en akut situation.

Denne faggruppe kan også have et større behov for at kunne skrive flere oplysninger ned, forklarer Rita Lützhöft.
   
- Generelt tror vi ikke, at det er nødvendigt med en dyrere model, der altid er online, for at dække behovet i hjemmeplejen.
 
 
(Faktaboks):
Hjemmeplejen får ny teknologi
Udbygningsplan: Brønshøj/Husum og Amagerbro i januar/februar i år, Østerbro fra november i år.
Københavns Kommunes Omsorgssystem - KOS - skal være indført i hjemmeplejens syv lokalområder senest i år 2005.

Teknologi: Håndholdte lommepc'ere, der skal bruges af det udegående personale, dvs. sosuhjælpere, sosuassistenter og sygeplejersker. Den første model m125 udfases efterhånden til nyere modeller, efterhånden som de kommer på markedet.

Navn: PDA, der bedst kan oversættes til personlig digital assistance.
Antal: I øjeblikket 420 styks. I alt skal der indkøbes ca. 2.600 styks til 3.500 ansatte.
Leverandør: Programmet Vitae er udviklet af CSC Scandihealth
 
Ros til personalet
Gruppeleder Britt Dencker synes, at social- og sundhedshjælperne er gået på med grum hals.
Gruppeleder Britt Dencker har et meget farvestrålende billede oppe på sin computerskærm: Skriggule og højrøde firkanter blander sig med lyseblå og lilla felter, der viser, hvem hver enkelt hjemmehjælper er ude hos i dag.

Oplysningerne på gruppelederens skærm på hjemmeplejens kontor i Husum Vænge svarer til de oplysninger, som hjemmehjælperne cykler rundt med i den lille håndholdte pc, der hver morgen bliver fodret med dagens opgaver.

- Jeg tror, at KOS-systemet efterhånden vil give os mere luft i arbejdet, siger Britt Dencker, der er gruppeleder for Anita Novo.

Den ekstra tid vil Britt Dencker gerne bruge ude hos klienterne - både så hun har mulighed for at supervisere hjemmehjælperne, hvis de har nogle problemer, men også for at besøge de borgere, hun så ofte taler i telefon med.

- De bliver glade for besøg, og jeg kan bedre forstå og tilrettelægge arbejdet, når man har været på besøg i hjemmet," mener Britt Dencker.

-  Der har nok været en årrække, hvor tendensen har været, at gruppelederen kom mindre og mindre ud fra kontoret, men for mig ser det ud til, at den nye teknik kan give os lidt tid igen."
Britt Dencker har kun ros til overs for medarbejderne, der har taget godt imod den ny teknik.