$name

På vej mod en ny fremtid

 

58 år. Tiden for efterlønsbeviset nærmer sig, og tanken om at forlade arbejdsmarkedet strejfer. Erfaringer viser, at det ikke altid er så enkelt at ændre sit liv, og hvad med økonomien?
Fortvivl ikke. På et to dages kursus i smukke og hyggelige omgivelser står a-kassens og Pen- Sam medarbejdere til rådighed.
  
Af Merete Astrup
 
Udenfor river kulden råt i kinderne. Det er stadig halvmørkt, da kursisterne kommer dryssende til Bymose Hegn.

De skutter sig i frakkerne, og indenfor stampes tæer. Man taler om, at den første sne er faldet. Det er kun november, og der er stadig blade, der stædigt hænger fast på træerne.

I løbet af kort tid er weekend tasker og frakker overladt til garderoben. Henne i pejsestuen venter en veldækket morgenbuffet og den varme kaffe og the.

En skare af forventningsfulde damer og et par herrer, der alle har det til fælles, at de er fyldt 58 år, og stadig er i arbejde, finder sammen omkring de små borde. Der er nogen, der kommer fra samme arbejdspladser, men der er andre, der er kommet helt alene. De falder nu hurtigt i snak med sidemanden.
 
"På vej mod en ny fremtid", hedder kurset.
Og titlen hentyder til, at kursisterne indenfor en nær fremtid skal forlade det arbejdsmarked, som de har været på i årtier, hvad enten det sker, når de er 60 eller 65 år. De skal til at leve et andet liv med mere frihed og måske færre penge.
 
Hvad betaler sig
På de to kursusdage får deltagerne en økonomidag og en livskvalitetsdag. Men allerførst bydes de alle velkomne af kursusleder Tommy Næsborg, som næsten garanterer, at de får nogle sjove, morsomme og hyggelige timer.

- I er på vej mod noget nyt og spændene. Nogle af jer står lige overfor at gå, andre af jer venter måske nogle år. Og måske ændrer I mening, når I har været her i to dage. Kursets formål er nemlig at orientere jer om, hvor I står økonomisk, give jer inspiration og motivation samt personlig rådgivning, siger en veloplagt kursusleder.

Kursisterne deler sig i to grupper, og har på skift de to emner en dag af gangen.
Hedvig Rasmussen sagsbehandler i a-kassen og Lone Enemark, socialrådgiver i Pen-Sam,
sørger for, at gøre kursisterne klogere på, hvordan det ser ud med pengene alt afhængigt af, hvornår man forlader arbejdsmarkedet.

Selvom den forhenværende statsminister Poul Nyrup fik pillet alvorligt ved efterlønnen, forklarer Hedvig Rasmussen, at det er muligt at økonomien ikke er så ringe endda for den enkelte.
- I ved vel godt at I får mere i efterløn jo længere I venter med at gå, og venter I til pensionsalderen falder skattepræmien. Men regler og satser kan betyde, at I over en årrække ikke får mindre i kroner og ører, selvom I går som 6o årige, fortæller Hedvig.

Der er allerede et par deltagere, der retter sig lidt i stolene og finder smilet frem.
For det er økonomien der trykker, når man skal siger farvel til lønnen.
 
Holder jeg
Hedvig har styr på reglementet, og besvarer på stedet spørgsmålene. Også spørgsmålet om det er muligt at gå på nedsat timetal de sidste par år inden, man takker af.

- Ja, du kan faktisk gå ned på 30 timer den dag du fylder 60 år, og så have de nødvendige timer til fuld efterløn, når du fylder 62 år, siger Hedvig.

Det kan nok en gavne en sygehjælper, der har været faget i 30 år, og gerne vil holde til sine 62 år
Der er mange ordninger, der spiller sammen, og derfor skal der trækkes fra og lægges til inden det endelige resultat viser sig for den enkelte.

Lone Enemark har en individuel ydelsesoversigt over pensionsopsparingen med til hver kursist.
- Altså den skulle gerne ligne den, I har fået sendt hjem. Her kan I se, hvad I har sparet op på jeres pension i løbet af årene, hvilke dele pensionsordningen består af og, hvad der står til rådighed. Senere vil vi rådgive jer individuelt, fortæller Lone.

Og det tilbud er der rigtig mange, der tager imod.
Inden da giver Lone en grundig orientering om sociale ydelser som førtidspension, folkepension, boligstøtte og hvordan ydelser påvirker hinanden.

Man kan høre den berømte knappenål falde, når Hedvig og Lone fortæller, for der er mange facts at holde styr på for deltagerne
 
Rask og til rådighed
- Tag det efterlønsbevis, når I fylder 60, råder Hedvig.
Det gør langt de fleste i dag, og a-kassen sender kun én reminder, hvis ikke et medlem har reageret på det første brev.

- I kan gemme efterlønsbeviset til senere, men I skal være raske og til rådighed for arbejdsmarkedet for at få efterlønsbeviset, den dag I fylder 60 år, forklarer Hedvig.

Når man nu er 58 år, og har været hjemmehjælper i 40 år, er det ikke sikkert ryggen holder til man bliver 60 år, kommer det bekymret fra flere deltagere, De har alle mellem 20 og 40 års jubilæum i hjemmeplejen, på hospitalet eller plejehjemmet.

Lone Enemark forklarer om reglerne for flexjob, omskoling og førtidspension.
- Og I har ret til og er velkomne til at kontakte os i Pen-Sams socialsektion. Vi er seks socialrådgivere. Vi kommer også gerne på hjemmebesøg, så vi kan sidde og drøfte tingene i ro, oplyser Lone. 

Mimi Nørgaard Mikkelsen er en dem, der glæder sig meget til den personlige rådgivning.
- Jeg er lidt nervøs for økonomien. Man har jo gennem årene bare samlet alle de der papirer 
i en kasse, siger hun.
 
Nyt visitkort 
Den anden gruppe kursister bruger dagen med hinanden på at forberede sig mentalt til give slip. Selvom man har glædet sig til at slippe arbejdsmarkedet, så er det et andet liv, der venter på den anden side.

Et liv med mere frihed og ikke mindst mere tid.
Tommy Næsborg kaster spørgsmålet ud til forsamlingen, hvad vil i bruge tiden til?
Joh! Udtalelserne kommer tøvende, og de fleste siger mere tid til venner og familie.
Gennem fællessnak, kommer der flere bud.

Livet på den anden side har nye rammer, ændrede vaner, ændret netværk, man har ikke arbejdskollegerne mere. Ny identitet.

Hvad skal der stå på visitkortet? Forhenværende hjemmehjælper eller direktør for eget liv.
Tommy har et kortspil, der handler om livsværdier. Kursisterne går i grupper og skal ud af 69 mulige kort vælge 10 ud. De 10 værdier de vægter højst.

Det kommer der både sjov og alvor ud af.
Imens grupperne spiller kort forklarer Tommy Næsborg:

- Det vigtigste ved disse kurser, er at deltagerne synes, de får noget med hjem. Det skal være en rar oplevelse. Jeg kan være igangsætter. J

eg ved fra andre kurser, at deltagerne begynder at tænke over nogle ting, som de ikke havde gjort tidligere. D

e fleste starter med at sige, jeg skal nok få tiden til at gå. Så er der andre, der er afklaret inden de kommer, og der er også dem, der ikke tager imod. Men de kan sagtens have haft en rar oplevelse alligevel.

På spørgsmålet hvornår man skal slippe arbejdsmarkedet, svarer Tomme Næsborg:
- Du skal mærke nede i maven, at du vil sige farvel.