$name

Når dialogen erstattes af overvågning 

 

- Det gik alt for vidt, inden der blev grebet ind, erkender sundhedsdirektør Bo Andersen. Det der gik for vidt, var ulovlig video overvågning af plejepersonalet i Slottet i De Gamles By. Videoen var opsat af en pårørende.
Erkendelsen kommer efter, at Sundhedsforvaltningen på Københavns Rådhus, greb ind i konflikten, og efterfølgende i gangsætter en uvildig undersøgelse
 
 
Af Merete Astrup
  
Grotesk -  er ikke for stærkt et udtryk, når en pårørende video- overvåger plejepersonalet, for at kontrollere deres arbejde. Sådan som det skete på Slottet i De Gamles By.

Det mener formand for FOA, Social- og Sundhedsafdelingen Palle Nielsen, og dermed støtter han personalet, som blev overvåget.

- Mangel på dialog mellem personale og pårørende må aldrig nå så langt ud, som det er sket på Slottet i De Gamles By, siger han.

Den pårørende, som er veninde til en 82 årig mandlig beboer på plejehjemmet, satte et videokamera op, uden at orientere personalet og ledelsen. Det er ulovligt, hvorfor den pårørende blev politianmeldt.

Resultatet af den ulykkelige sag er foreløbig blevet, at den pårørende har accepteret tilbuddet om at hendes ven, den 82 årige plejehjemsbeboer, bliver flyttet til et andet plejehjem.

Samtidig bliver der iværksat en uvildig undersøgelse, hvor også Sundhedsforvaltningens rolle belyses.
 
- Hver en sten skal vendes, som sundhedsborgmesteren har sagt til dagbladet Politiken.
 
For lang tid
Sagen har stået på siden december sidste år, og forvaltningen har været orienteret. Det var først da Politiken, skrev om sagen den 17. januar, at sundhedsborgmester Inger Marie Bruun- Vierø og Sundhedsforvaltningen tog handling.

I første omgang optrådte Inger Marie Vierø- Bruun nærmest uvidende, i hvert fald vidste hun ikke, hvad hun skulle gøre, som hun sagde til Københavns Radio senere på dagen.

Den udtalelse undrede Palle Nielsen, fordi sagen har været rejst efter, at personalet nægtede at gå ind til beboeren, da de opdagede videokameraet.

Så gik der til gengæld kun få dage. Den 21. januar mødtes sundhedsborgmesteren og Sundhedsforvaltningens direktør så med personalet fra Slottet i De Gamles By, og de blev orienteret om kommunens forslag.

Formanden for fagforeningen, Palle Nielsen synes, det er ærgerligt, at en sag får lov til at udvikle sig på den måde. Hans umiddelbare kommentar er, at løsningen ser fornuftig ud.

- Der er flere ting der skal samles op nu. Fremadrettet bliver vi nødt til at beskæftige os seriøst med hvilke forventninger, vi har til hinanden.

Hvad kan og skal de pårørende forvente, og hvad kan og skal personalet tilbyde. Det må vi have på plads, så medarbejderne ved, hvornår de skal sige fra, og så er det vigtigt, at ledelsen og politikere bakker op i sådanne tilfælde.

Souschef på Slottet i De Gamles By, Trine Schaltz er inde på det samme.

Efter at være blevet orienteret Forvaltningens forslag, sagde hun til Politiken:
- Det er vigtigst at se fremad. Her er det afgørende som ansat at vide fremover, at når noget går galt, så kan man være helt sikker opbakning fra den øverste ledelse, medmindre man har begået graverende fejl.