$name


Hjemmehjælpere reklamerer for rynker
Kvinderne på Netto husgavlen er i skarp kontrast til de billeder af unge, rynkefri, slanke kvinder, der ellers præger det offentlige rum.
Det er også meningen, siger billedkunstner, Hanne Lise Thomsen.

Usynlige kvinder

Af Merete Astrup

På Nettos husgavl i Matthæusgade på Vesterbro, nabo til hjemmeplejens kontor, pryder fire kvinder mellem 50 og 60 år gadebilledet. Ganske normalt påklædt er de fotograferet, stående med hinanden om livet og lukkede øjne.
De reklamerer for sig selv: Kvinder mellem 50 og 60 år.
- Mit valg er faldet på hjemmeplejens medarbejdere, fordi dem kender vi alle. Vi ser dem, og vi møder dem i lokalmiljøet hver dag, og jeg har sympati for den gruppe og respekt for deres arbejde, siger Hanne Lise Thomsen.
Samtidig opfylder de fire hjemmehjælpere hendes eget kriterium om, at gøre kvinder mellem 50 og 60 år synlige i det offentlige rum.

Andre signaler
- Jeg synes, at det er interessant at lave et modspil til den eksponering, der sker af kvinder. De er alle unge, smukke og langbenede. De skal sælge alt og uanset, hvad de skal sælge, så skal de vise røv og patter.
De her fire kvinder sender nogle andre signaler, og de har nogle andre budskaber. Jeg synes det er vigtigt at vise og minde om, at der eksisterer et mere differentieret syn på kvinder, end de smukke, unge og perfekte, der fylder det meste, siger Hanne Lise Thomsen, som med sin alder selv er en af de rynkede usynlige i det offentlige rum.
På billedet på husgavlen har kvinderne lukkede øjne, og de holder om hinanden.
De lukkede øjne, forklarer Hanne Lise Thomsen sådan:
- Det bad jeg dem om for at få dem til at slappe af. Det har givet respons, folk kommer og spørger, hvorfor de har lukkede øjne. Kvinderne har altså indtaget deres plads i bybilledet Vi har opnået at vise, at kvinder også er dem, der er lettere rynket og grånende, siger Hanne Lise Thomsen tilfreds.
Hun bad også kvinderne rykke lidt sammen da hun skulle tage billedet.
- De var dødgode til at tage rundt om hinanden. Det er kvinder gode til. Jeg synes, der lyser en intimitet i billedet midt i det offentlige rum, lyder det fra Hanne Lise Thomsen.
På spørgsmålet om pladsen er tilfældigt valgt eller, det er fordi den er nabo til hjemmeplejen, siger Hanne Lise Thomsen:
- Pladsen på gavlen er valgt, fordi det er et pragtfuldt sted. Mit billede er det sidste ud af otte. billeder.
Projektet på Vesterbro, skal have et lokalt islæt. Otte forskellige billedkunstnere på skift har udsmykket husgavlen, som ellers lægger væg til kommercielle reklamer.
De andre billeder har handlet om alt muligt andet end kvinder og hjemmeplejen.
Hanne Lise Thomsen er ked af, at pladsen efterfølgende skal bruges til kommercielle reklamer, men sådan er det at arbejde sammen med kommercielle reklamefirmaer.

Flere rynkede kvinder
Hun skal selv videre til det Kgl. Bibliotek med endnu et projekt, hvor hun konfronterer omverdenen med de midaldrende kvinder.
30 kvinder portrætteres.
Mange af Hanne Lise Thomsens kvinder repræsenterer også i den udstilling typiske kvindejob. Rengøring, sundhed og omsorg.
- Jeg har selv gjort rent, og jeg syntes, det var hårdt. Det er samtidig de kvinder, vi overser. Forleden sad jeg i lufthavnen, og rengøringskvinden kom med sin vogn, men ingen lagde rigtigt mærke til hende. Det er typisk kommer det fra Hanne Lise Thomsen.

Maureen McCharty, hjemmehjælper og tillidsrepræsentant i hjemmeplejen på Vesterbro, er en kvinderne på husgavlen.
- Vi var ikke i tvivl om, at vi ville medvirke, da Hanne Lise Thomsen spurgte. Det er både vigtigt og rigtigt tænkt at vise at kvindestyrken også tæller os midaldrende.