$name

En tryg vej til
uddannelse og job

 
Den sikker vej til social- og sundhedsuddannelserne er, et halvt år på Center for Undervisning og Erhverv. Her bliver mange afklarede på om uddannelsen er noget for dem, og her henter mange kommende elever den ekstra portion ballast de har brug for. 
  
Af Ulla Nygaard 
 

En plejehjemsenhed for demente. Det er simpelthen drømmejobbet for, Tanja Sofie Mortensen, som er halvvejs i uddannelsen som social- og sundhedshjælper. Hun håber på et job på plejehjemmet Thorupgården hvor hun har været i praktik.

Men hvorfor lige arbejde med demente som kræver særlig omsorg og en stor portion indsigt og tålmodighed? Og som vælges fra af mange medarbejdere?

- Vi er jo heldigvis forskellige, og jeg tror bare det lige er mig. Da jeg fandt ud af hvor nemt det er at lave overgreb på demente mennesker, tænkte jeg: Nej, sådan skal det ikke være! Jeg vil være med til at give demente en værdig tilværelse.

Tanja Sofie Mortensen har været omkring Center for Undervisning og Erhverv før hun startede på Social- og Sundhedsskolen i Fensmarksgade, og hun føler sig rigtig godt rustet både i uddannelsen og til sit kommende job.

- Jeg har fået større selvværd, og jeg er slet ikke i tvivl om at det her er vejen for mig, siger Tanja.
 
Med tre børn og lektier
Igennem otte ugers undervisning, og op til fire måneders praktik, bliver mange som Tanja Sofie Mortensen parat til at tage den egentlige uddannelse, på Social- og Sundhedsskolen.

- Det gode ved stedet var, at vi blev fulgt tæt. Også når vi var ude i praktik. Og sådan er det stadigvæk. Vi kan ringe, vi kan komme og vi får al den støtte vi har brug for. De to underviserer har en evne til at løfte os og give os troen på, at vi kan.

Tvivlen er blevet mindre, siger Tanja.
Hun er glad for at være under uddannelse og synes det er spændende at dykke ned i emnerne og blive klogere. Også selvom der er mange lektier som skal passes ind sammen med familielivet og tre børn.

Uddannelsen på Social- og Sundhedsskolen er rigtig god, men det var alligevel noget helt særligt at gå på Center for Undervisning og Erhverv.

- Vi kom tæt på tingene på en anderledes måde. Vi kom til at føle på vores egen krop hvordan det er at være afhængig af andres hjælp.

For eksempel ved at færdes ude i kørestol, og ved at få bind for øjnene og opleve hvordan det er at spise når man ikke kan se. Vi fik et lille indblik i klinternes verden. Vi har også haft en del psykologi. Jeg synes vi har været i dybden med mange ting.

Tanja ser det som en stor fordel at genkende nogle ting når hun møder dem igen på Social- og Sundhedsskolen, og synes hun har fået en god ballast. - Jeg kender til ting, som nogle af de andre aldrig har hørt om.
 
En tanke strejfede
Det er netop for at bliver afklaret og blive mere parat til at tage uddannelse at muligheden findes på Center for Undervisning og Erhverv. Social- og Sundhedslinjen er blot en ud af ca. 20 projekter, der viser vej til forskellige uddannelses- og erhvervsområder.

Center for Undervisning og Erhverv er en del af den kommunale aktivering i København. Centeret hører under Center for Aktivering og Beskæftigelse, og har på et år ca. 2000 kursister, der starter på et forløb. De kommer hovedsageligt fra det sociale system.

- Da jeg kom her strejfede tanken mig: Åh, nu er du nået dertil hvor du skal sendes på kursus. Det var ikke pinligt, og jeg kunne da godt fortælle andre at jeg gik her, men det var alligevel sådan lidt - åh, nej!

Tanja Sofie Mortensen tænker anderledes i dag hvor hun kan se enden på sin uddannelse og se frem til at være en del af et fag. - Jeg er glad for at have fået mange ting ind under huden!