$name

Maj 2002


Lederen
Chokvalg i Frankrig! Højreekstremisten Jean- Marie Le Pen skabte sensation, da han overhalede regeringschefen Lionel Jospin, socialistpartiet, og placerede sig som Præsident Chiracs udfordrer.
Og hvad skal vi nu blande os i det for, tænker du måske. Det skal vi heller ikke - ikke sådan direkte i hvertfald. Men ..

Skuffet og dybt rystet
På Frederiksberg Hospital har de svært ved at se den ny overenskomsts velsignelser:
- Det er i hvert fald ikke et resultat, der får folk til at stå i kø for at få arbejde på vores område, lyder den hårde dom fra en sygehjælper. Fællestillidsrepræsentanten er enig: De generelle lønstigninger er alt for ringe.

Nej for første gang
I Ballerup har man fået nok, og derfor er der sat kryds ved NEJ på stemmesedlen. Hvorfor? Fordi man ikke har fået nok.

Stegt flæst eller grøntsagsgratin
Hvis livretten er stegt flæsk og persille sovs, er det ikke lykken, når der bliver sat en blomkålsgratin på bordet.
Men hvis nu kolesteroltallet ikke tåler livretten, hvad så?
Dialog om de ældres rettigheder er sat på dagsordenen af DSR og FOA.
I marts inviterede fagforeningerne til dialog møde om ældreplejen i Københavns Kommune.

Slip ikke hjemmehjælperen helt løs
Sundhedsborgmester i Københavns Kommune, Inger Marie Bruun-Vierø (Rad.) deler ikke regeringens holdning til udviklingen i ældreomsorgen med de frie valg, og hun går aldrig med til, at den ældre bliver arbejdsgiver for social-og sundhedshjælperen. Hun tror på dialogen med personalet og dets organisationer.

Når trangen bliver for stor - er der håb forude
I 2002 er der stadig megen tabu omkring gamle menneskers seksualliv. Selvom man er 80 år og bor på plejehjem, har man stadig følelser og behov for mere nærkontakt end personalet kan give. På plejehjemmet Søvangsgården i Hvidovre, tilbyder man diskret den gamle mand en dame, når behovet viser sig. Det drejer sig nemlig om livskvalitet.
- Det var mange grænsebrydninger også hos os selv inden, vi nåede dertil, siger to social- og sundhedsassistenter på plejehjemmet.

Vejen til formandsstolen
Fire kandidater til formandsposten i FOA rejser landet tyndt og markedsfører sig på møder med de kongresdelegerede. Vi følger seancen i Århus.

Rygskolen uddanner elev nummer 100
På Rygskolen arbejdes systematisk med at uddanne ressourcepersoner, så det udegående personale i hjemmeplejen i København bedre kan skabe et sundt arbejdsmiljø og hindre skader i ryg, arme og skuldre.

Eleverne vil være boglige
Socialministeren og to københavnske borgmestre er ude med riven. De ser gerne, at social- og sundhedsuddannelserne bliver mindre boglige. Vis os tillid i stedet for, siger Landselevbestyrelsen i FOA.