Linda Larsen og Louise Østergaard Nielsen med borger
Linda Larsen passer trods en arbejdsskade stadig sit arbejde, men kun fordi får hjælp til løft og forflytninger – her af kollegaen Louise Østergaard Nielsen. Fagforeningen hjalp hende til også at få den erstatning for tabt erhvervsevne, som hun ikke vidste, hun havde ret til.
Foto: Mark Knudsen/Monsun

Linda fik det, hun havde ret til

Med hjælp fra fagforeningen fik Linda Larsen Arbejdsskadestyrelsen til at erkende en alvorlig fejl i sagsbehandlingen.

Af Anne Guldager

 

”1-2-3”.

Social- og Sundhedshjælper Linda Larsen havde lavet manøvren mange gange. På ”3” plejede beboeren at rejse sig fra toilettet, mens Linda Larsen støttede.

Men en novemberdag i 2016 gik det galt. Beboeren blev siddende, og i stedet for støtte blev Linda Larsens bevægelse til et løft.

”Og så kan jeg bare mærke, at der sker noget i min ryg og i mit ben”.

I begyndelsen er der ingen, heller ikke Linda Larsens læge, der opdager, hvor galt det står til, men efter en uges tid, konstateres det, at foden slet ikke fungerer. Linda Larsen bliver sendt akut til operation med besked om, at der kun er 20 procent chance for bedring.

Heldet er ikke med hende, og Linda Larsen har erhvervet sig en kronisk dropfod og en kraftnedsættelse i benet, der betyder, at hun også har problemer med balancen.

Forstående arbejdsplads

”Heldigvis har både min kommune og min arbejdsplads (Birkehøj Plejecenter, red.) været meget forstående. Det har slet ikke været på tale, at arbejdspladsen ikke ville beholde mig, og jeg fik hurtigt bevilget 18 timers personlig assistance pr. uge af kommunen, så jeg kunne få hjælp i forbindelse med løft og forflytninger”, fortæller Linda Larsen.

Hun modtog også sin arbejdsskadeerstatning, som hun skulle, så da der kom en meddelelse fra Arbejdsskadestyrelsen om, at hun ikke skulle have erstatning for tab af erhvervsevne, hverken ærgrede eller undrede hun sig.

Arbejdsskadestyrelsen byggede afgørelsen på, at Linda Larsen på grund af den personlige assistance havde kunnet beholde sit job uden at gå ned i løn.

”Og jeg tænkte jo bare, at det havde de sikkert styr på”, siger Linda Larsen.

Gode nyheder

Både hun og Arbejdsskadestyrelsen blev dog klogere, for FOA Social- og Sundhedsafdelingens socialrådgiver gik ind i sagen og rådede Linda Larsen til at anke afgørelsen.

Erstatning for tab af erhvervsevne skal nemlig fastsættes uden skelen til, at der bevilget personlig assistance og afhænger ikke af, om der har været lønnedgang eller ej.  Ønsker Linda Larsen en dag at skifte til et andet job, har hun mindre værdi for arbejdsmarkedet, end hun havde før, og det er det, hun skal kompenseres for.

”Jeg ville aldrig være kommet i tanke om at anke selv, og jeg ville heller ikke ane, hvad jeg skulle have skrevet i anken”, siger Linda Larsen, der på alle måder blev taget på sengen, da der kom en ny afgørelse.

”Der var koks med Internettet, så jeg havde ikke selv set mailen, da socialrådgiveren fra fagforeningen ringede, men jeg kunne høre på hende, at det var gode nyheder”.

Og det var det. Arbejdsskadestyrelsen erkendte en alvorlig sagsbehandlingsfejl. Linda Larsen modtager derfor nu hver måned et beløb, som hun beskriver som ”rigtig pænt”, og som hun stadig ikke helt kan forholde sig til.

”I begyndelsen syntes jeg nærmest ikke, at jeg kunne være bekendt at tage imod det, men som damen i kommunens udbetaling forklarede mig, så udbetaler de jo kun lige præcis det, jeg har ret til”.

Og fagforeningens socialrådgiver, hvad med hende? Jo, hun fik skam både blomster og champagne af Linda Larsen, selvom hun bare har gjort sit arbejde.

 

 

 

-0-

 

Tab af erhvervsevne

Man har tab af erhvervsevne, hvis en arbejdsskade har forringet ens muligheder for at arbejde, og ret til erstatning, hvis mindst 15 procent af ens erhvervsevne er tabt.

Personlig assistance

Jobcenteret kan yde personlig assistance til mennesker, der på grund af en varig og betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har behov for særlig personlig bistand for at kunne varetage sit job.

Andre former for handicapkompenserende ordninger er for eksempel §56-aftale (kommunen får refunderet udgifter til sygedagpenge), hjælpemidler, fleksjob m.m.

----

HUSK

… at fagforeningens socialrådgiver kan hjælpe dig i en arbejdsskadesag.