Hvordan dagplejen i Odense blev en succeshistorie

Hvor dagplejen i mange kommuner lever med evige trusler om lukning og er trængt af rekrutteringsproblemer, blomstrer dagplejen i Odense. Opskriften er (blandt andet) masser af synlighed til alle sider.

Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj

Med cirka 300 ansatte og mere end 1000 indskrevne børn, er dagplejen i Odense en succeshistorie. Det fortalte lederne af de to dagplejeområder i Odense, Svend Degn og Gitte Løv, om i LFS tirsdag den 11. marts.

De fortalte også om, hvordan den positive udvikling, hvor den odenseanske dagpleje gennem de seneste år er vokset frem for at skrumpe, ikke er kommet af sig selv. De to ledere har udover at dyrke synligheden til alle sider, også arbejdet på en kulturændring, som både har gjort dagplejen mere attraktiv som arbejdsplads, og som har højnet kvaliteten.  

”Vi er gået fra en ledelsesstruktur, hvor der nærmest var envejskommunikations ovenfra, og hvor dagplejerne blev mødt med en meget tyk håndbog med alle mulige regler, til en mere åben organisation. Vi gør som ledelse rigtig meget ud af at komme ud til dagplejerne - eksempelvis i legestuerne – og vi har lagt mange kræfter i at opbygge en kultur med åben dialog. Vi har også afskaffet alle mulige gamle regler, som ikke gav nogen menig. Vi lægger meget vægt på, at man skal bruge sin sunde fornuft,” siger Gitte Løv.

Synlighed  

Dagplejen i Odense er udfordret af mange af de samme ting som i resten af kongeriget.

Et højt aldersgennemsnit blandt dagplejerne, manglende politisk bevågenhed og et lidt støvet image, der ikke altid har gjort dagplejen til forældrenes førstevalg.  

Et af modsvarene på dette har været at skabe synlighed.  Der sker ikke ret meget i dagplejen i Odense, som ikke flashes på de sociale medier.

Der kommer billeder ud, når der sker noget særligt som på Dagplejens dag, hvor alle dagplejere blev opfordret til at skrive ”Nærvær” med kridt i deres indkørsler og på fortove, og hvor billederne gik Odense-viralt på de sociale medier. Det er også derfor, der er trykt store klistermærker med dagplejens logo, som dagplejerne kan vælge at sætte på postkasser og ladcykler, så alle kan se, at her er der en dagplejer.

Dagplejen optræder også med jævne mellemrum i både de lokale og de landsdækkende medier. Det skete eksempelvis, da man opfandt Trilledagplejen, hvor dagplejere henter børnene på hjemadressen i ladcykler om morgenen. 

Trilledagplejen

Svend Degn, afviser dog, at Trilledagplejen var et mediestunt.

”Det var simpelthen en løsning på den udfordring, at vi havde svært ved at rekruttere dagplejere i Odense bymidte, mens der var forældre dér, der ønskede at få deres børn i dagpleje. Så vi fik den idé, at en dagplejer kunne begynde sin arbejdsdag med at køre en rundtur i ladcyklen til sine fire familier og samle børnene op og køre dem hjem til sig selv,” fortæller Svend Degn, som understreger, at det var en af de prøvehandlinger, som de to ledere er store tilhængere af.

Dette eksperiment lykkedes i stor stil:

”Vi har i dag 20 trilledagplejere, og vi har blandt andet kunnet rekruttere mænd til dagplejen på den baggrund. Erfaringen er desuden, at afleveringen bliver nemmere, fordi det er børnene, der bliver sat op i ladcyklen til deres kammerater og kan vinke farvel til forældrene i stedet for, at det er forældrene, der går.”

Rekruttering via Facebook

Den offentlige opmærksomhed er god for politikernes fokus.

”Vi oplever, at vi hos politikerne bliver opfattet som et ligestillet tilbud, der bliver prioriteret,” siger Svend Degn

Men opmærksomheden får også forældre til at vælge dagplejen aktivt til, og den er god for rekrutteringen. Gitte Løv har gjort op, at i 2023 kom 18 ud af 19 nye ansættelser i hendes område i stand på baggrund af Facebookopslag.

Hvor dagplejen i Odense har været svagt stigende gennem en årrække, står udviklingen lige nu stille.

”Det handler mest om børnetallet. Men det udgør ikke noget problem for os, for vi står som så mange andre dagplejer over for et stort generationsskifte. Der er rigtig mange af vores ansatte, som går på pension i løbet af de kommende år,” fortæller Gitte Løv, der dog er fortrøstningsfuld:

”Vi har gennem de seneste år ansat nye medarbejdere, hvor der var et aldersspænd fra 23 til 59 år. Så vi håber stærkt på, at vi får fyldt de ledige pladser op, efterhånden som de opstår.”