Helle og arbejdstidsopgørelser

Stemmer din løn – som ansat på døgnområdet?

Er du ansat på døgnområdet, skal du tjekke din arbejdstidsopgørelse, når du skal finde ud af, om din løn stemmer. Men hvordan læser du din arbejdstidsopgørelse? Forretningsudvalgsmedlem for specialområdet i LFS, Helle Haslund, giver her et godt råd til, hvor du kan starte.

Af: Anni M. Wiecka

Din løn beregnes ud fra din arbejdstidsopgørelse, hvis du er ansat på døgnområdet. Derfor er det den, du skal tjekke, når du skal finde ud af, om din løn stemmer. Du modtager en arbejdstidsopgørelse i forbindelse med hver lønudbetaling på e-Boks, medmindre du har frameldt digital post. I så fald skal du lave en aftale med din leder om at få en udprintet version. 

 

Se et eksempel på en arbejdstidsopgørelse her.  

 

En arbejdstidsopgørelse rummer imidlertid 10 (!) kolonner, så Helle Haslund, forretningsudvalgsmedlem for specialområdet i LFS, råder til, at du i første omgang fokuserer på kolonnerne ”Tid”, ”Tjenestetype” og ”Fravær”.

 

”Det er svært at forstå hele skemaet, så derfor råder vi til, at du tjekker, om dine vagter i lønperioden passer. De vagter, du har haft i den givne periode, står under tid. Dem skal du først og fremmest tjekke. Hvis de passer, stemmer din løn i langt de fleste tilfælde også,” siger Helle Haslund og tilføjer:

 

”LFS vil ikke kunne svare på, om du har været på arbejde fra 15 til 17 eller 13 til 18 den givne dag. Derfor er det vigtigt, at du selv er opmærksom og får kontaktet din vagtplanlægger eller leder, hvis timerne ikke stemmer.”

 

Står der på din arbejdstidsopgørelse, at du en given dag har arbejdet fra 15.30 til 18.00, men du faktisk arbejdede fra 14.30 til 18.00, skal du altså gøre din vagtplanlægger eller leder opmærksom på det.

 

Forkortelser i arbejdstidsopgørelsen

I kolonnen ved siden af kolonnen ”Tid”, vil det fremgå, hvis du har haft overarbejde, planlagt fridag eller lignende ”tjenestetyper”. Hvad, de respektive forkortelser står for, vil være forklaret i den store kolonne i bunden af din arbejdstidsopgørelse sammen med en forklaring på forkortelserne i kolonnen ”Fravær” og kolonnen ”Ændret ift. gl. periode”. 

 

”FRM” og ”TLB” vil du finde under ”Ændret ift. gl. periode”, hvis der er sket en ændring af en eller flere af dine vagter.

 

”Forstår du ikke, eller er du i tvivl om dine frem- eller tilbageførsler, skal du igen spørge din vagtplanlægger eller leder,” råder Helle Haslund.

 

Gør det til en vane

Helt generelt råder Helle Haslund til, at du får skabt en god vane med løbende at kigge din arbejdstidsopgørelse igennem, når du får den.

 

”Mange antager, at lønnen stemmer, så de kigger ikke på deres arbejdstidsopgørelse. Det gør den heldigvis også oftest, men der kan være fejl. De fejl vil oftest være nogle helt basale af slagsen; at timerne er opgjort forkert,” siger hun.

 

Der kan også være brud på 11-timers reglen eller den lokalaftale, arbejdsstedet har. Det vil du også kunne opdage, hvis du går dine timer på arbejdstidsopgørelsen igennem.

 

”Ser du for eksempel, at du kun har haft otte timers pause mellem to vagter, og I ingen lokalaftale har på jeres arbejdsplads om nedsættelse af hviletid, skal du kontakte din tillidsrepræsentant,” siger Helle Haslund.

 

Du skal i første omgang tage fat på din lokale tillidsrepræsentant, hvis du har én, og ellers LFS.


 


Arbejdstidsopgørelser i omegnskommuner til København

Er du ansat i en omegnskommune til København, ser din arbejdstidsopgørelse måske lidt anderledes ud. Det skyldes, at man i en del af omegnskommunerne til København anvender et andet system. Se et eksempel på denne anden type arbejdstidsopgørelse med dertilhørende forklaring her.