En række beboere og borgere fra københavnske bo- og beskæftigelsestilbud er blevet inviteret ind på Statens Museum for Kunst. Her har de har fået lov til at udfolde sig på måder, man ellers ikke forbinder med at være på et kunstmuseum, og det betyder meget, fortæller Sofie Brix Hansen, som er pædagogmedhjælper på Beskæftigelsestilbuddet Captum Brønshøjvej.

En symfoni af farvet papir, piberensere og fede dansetrin

Skrålen, grinen, hoppen og dansen er der i disse måneder masser af på Statens Museum for Kunst. De har nemlig åbnet dørene for mennesker med betydelige funktionsnedsættelser fra seks bo- og beskæftigelsestilbud i Københavns Kommune.

Af: Anni M. Wiecka

Hvornår har du sidst stået foran et anerkendt kunstværk og danset for fuld kraft til The Beatles’ ”Twist and shout” – på et kunstmuseum? 

Borgere fra beskæftigelsestilbuddet Captum Brønshøjvej fik forleden netop den mulighed, da de sammen med botilbuddet Løvstikkevej for tredje gang besøgte Statens Museum for Kunst (SMK) som led i pilotprojektet ”Nye veje til kunst for alle”.

Det er et projekt, som er blevet til i et samarbejde mellem Socialforvaltningen i Københavns Kommune, SMK, foreningerne Astas Venner og Venner af Captum. Målet er at give mennesker med betydelige funktionsnedsættelser adgang til fællesskaber omkring kunst og kultur.

 

”Det betyder virkelig meget. Dels at komme ind på en institution som Statens Museum for Kunst, som mange af dem aldrig har været på før, og dels at de kan få lov til at interagere med og komme tæt på kunsten og kan stå og synge i storslåede lokaler. Muligheden for at udtrykke det, de nu har i sig,” siger pædagogmedhjælper på Beskæftigelsestilbuddet Captum Brønshøjvej, Sofie Brix Hansen.

 

Hun agerer ikke bare støtte for de borgere, der er en del af projektet, men har også været med til at sparre med SMK om, hvordan deres borgere bedst kunne være med – inklusive dem, som ikke så ofte kommer afsted.

 

”Vi valgte nogle borgere, som ikke altid er dem, der kommer med ud, eller som ikke altid er med, når vi laver kreative aktiviteter eller projekter. Vi har fx en med i dag, som aldrig har været på et kunstmuseum før. Så vi har tænkt på at kunne lukke dem ind i den her verden,” forklarer Sofie Brix Hansen.

 

1476x830

Særlig adgang til kunst

Den ”verden”, beboerne og borgerne på de to botilbud er blevet lukket ind i på SMK er en verden, som de færreste forbinder med at være på et kunstmuseum. De har fået lov til at røre ved nogle af skulpturerne på museet, og de har danset til musik fra en højtaler foran anerkendte kunstværker.

 

Tanken med sidstnævnte var fra SMK’s side at give en ekstra sansemæssig dimension til at opleve kunstværker på, som de senere på dagen kunne overføre til værkstedsprojektet ”at kreere en symfoni med hjælp fra farverige piberensere og karton”.

Så kunne beboerne og borgerne selv afgøre, om deres symfoni skulle være en snoet-piberenser-en-af-slagsen, en karton-klippet-som-et-hjerte-en-af-slagsen eller noget helt tredje.

 

”SMK har virkelig været gode til at finde på aktiviteter. Det giver noget inspiration til, hvad vi selv kan lave med borgerne derhjemme,” siger Sofie Brix Hansen.

 

De færdige symfonikreationer vil komme til at indgå i en fernisering på SMK den 20. juni 2025. Her vil en musiker komponere noget musik ud fra borgernes symfonier og så vil deres øvrige værker; masker og figurer, blive vist frem for deres pårørende, med-beboere, personale og alle udefrakommende, som måtte være interesserede.

 

 

Fællesskabsfølelse  

Inden ferniseringen vil yderligere fire bo- og beskæftigelsestilbud gennemgå det samme program på SMK som Brønshøjvej og Løvstikkevej. I mellemtiden vil det pædagogiske personale på Brønshøjvej og Løvstikkevej assisteret af medarbejdere og frivillige fra SMK afholde workshops på de respektive bo- og beskæftigelsestilbud, og her er alle beboere og borgere velkomne til at deltage.

 

”Det er dejligt, at vi har mulighed for at inddrage de øvrige borgere. Så kan de også opleve, hvordan kunst giver plads til alle uanset forudsætninger og funktionsniveau, og så kan de også føle sig som en del af fællesskabet,” fortæller Sofie Brix Hansen.

 

Netop denne fællesskabsfølelse er vigtig for borgernes trivsel, påpeger hun.

 

”Det her med, at det er de samme borgere, der har været herude af tre omgange, de samme frivillige fra SMK og det samme pædagogiske personale fra Brønshøjvej, har betydet en masse for deres fællesskabsfølelse og tilknytning til projektet.”

 

 


Om ”Nye veje til kunst for alle”

Det er medarbejdere og frivillige fra Statens Museum for Kunst, der faciliterer aktiviteterne i pilotprojektet ”Nye veje til kunst for alle”. Det pædagogiske personale fra de medvirkende bo- og beskæftigelsestilbud agerer støtte og hjælp til borgerne.

 

I alt medvirker seks bo- og beskæftigelsestilbud med borgere, ”som ikke ellers så ofte deltager i projekter eller aktiviteter”.

 

Statens Museum for Kunst og de medvirkende bo- og beskæftigelsestilbud håber, at deres gode erfaringer fra projektet vil åbne flere døre for at give mennesker med betydelige funktionsnedsættelser adgang til fællesskaber omkring kunst og kultur.