Nichlas Riise
Afdelingsformand Nichlas Riise

Debat: Slagelse Kommune forgylder cheferne - på bekostning af de borgernære faggrupper

Én chef i Slagelse Kommune får lige så meget lokalløn som 43 social- og sundhedshjælpere. Det er ubegribeligt, skriver afdelingsformand i FOA Vestsjælland, Nichlas Riise, i dette debatindlæg.

Lokalløn blev indført i slut-90’erne, og sidenhen er det blevet italesat som en mulighed for at rekruttere og fastholde de dygtige medarbejdere. Hvis det også fungerer sådan i praksis, må man antage, at Slagelse Kommune virkelig gør meget for at holde på deres 17 topchefer, men knap så meget for at fastholde de 500 social- og sundhedshjælpere.

Én chef i Slagelse Kommune får lige så meget lokalløn som 43 social- og sundhedsassistenter. Ingen anden kommune i landet har så skæv en fordeling.

Alligevel insisterer Slagelse Kommune på, at der ikke skal være lokallønsmidler på plejecentrene at forhandle om i år.

Det er jeg selvsagt ikke helt tilfreds med. Ret langt fra egentlig. For det er da ubegribeligt, hvordan dem, der har stjerner på skuldrene, formår at forgylde sig selv, mens de ansatte i hjemmeplejen knokler i højere og højere tempo, men spises af med, at ’kassen er tom’. Var det egentlig det, der var meningen med mere lokal løndannelse?

Bare lige for at udpensle skævheden:

Slagelse Kommune ligger med mere end 26.000 kroner om måneden på en andenplads over de kommuner, der giver mest lokalløn til cheferne. På samme tid ligger kommunen helt nede blandt bundskraberne, når det handler om at belønne social- og sundhedshjælperne – de må nøjes med kun lige over 600 kroner.

Det skriger til himlen

Alt i alt bruger Slagelse Kommune halvanden gang så mange lokallønskroner på de 17 chefer, som de bruger på 500 Social- og sundhedshjælpere. Det skriger jo til himlen!

Vi har med en faggruppe at gøre, som kører byen tynd for at nå de mange besøg, der er på en helt normal vagt i hjemmeplejen.

En faggruppe, der knoklede sig igennem flere coronanedlukninger, mens stort set alle andre var hjemsendt.

En faggruppe, der er så essentiel, når det handler om at sikre kommunens ældre og plejekrævende, en værdig alderdom.

Hvornår er det, Slagelse Kommune får øjnene op for, at blandt andet denne gruppe fortjener så meget mere end et skulderklap. De fortjener, at skulderklappet suppleres af en væsentlig lønstigning.

Og hvis ikke man vil sætte penge af til det, kunne man så ikke bare tage en bid fra cheferne – de får så rigeligt i forvejen!

Bragt i Sjællandske medier - sn.dk d. 11. juni, 2023.