Christian Hjarnøe Pedersen

Foto: Inge-Marie Krøier

Fra ufaglært til faglært - giver mere i løn og udvikler mig!

Når Christian Hjarnøe Pedersen møder ind i Børnehuset i Nørre Uttrup, føler han sig som en rockstjerne, når 40 børn møder ham og råber: ”Nu kommer Christian!”. Sådan er det ikke helt på SOSU Nord, hvor han læser til pædagogisk assistent. Uddannelse er godt, men han savner jobbet, krammerne og børnene. Til gengæld er han slet ikke i tvivl. ”Når jeg får beviset i hånden som pædagogisk assistent, så får de en medarbejder, som er bedre til at løse kernekompetencerne og jeg er kort og godt en mere kompetent og professionel voksen,” siger Christian med overbevisning i stemmen.

Endelig moden til uddannelse

I hele 28 år har Christian arbejdet som ufaglært i en børnehave. Derfor er det stort for ham at sige ja til at blive faglært. ”Den pædagogiske assistent uddannelse bliver det længste uddannelsesforløb, siden jeg gennemførte EFG, så det bliver skelsættende, når jeg bliver faglært, siger Christian.

I de første mange år var Christian skoletræt og løb væk, når nogen sagde, han skulle skrive noget. Derfor måtte han vinde kollegernes respekt på andre måder. Han knoklede på at få den respekt, som de faglærte havde. ”Sjovt nok - jo mere jeg øver mig - jo bedre bliver jeg, Det gælder heldigvis for alle,” siger han med et smil.

 

Han tog alle de korte kurser, han kunne, så det var ikke fordi, han modsatte sig uddannelse. I 21 år arbejdede han i samme børnehave og derefter kom han med i opstarten af Børnehuset. Det var en god proces med gode og professionelle kolleger. Herefter begyndte lederen at opfordre ham til at blive faglært og foreslog pædagogisk assistent. Endelig følte Christian sig klar – det var et godt sted i hans liv, hvor han følte, der var overskud.

 

Lønforhøjelse – klart en gulerod

Det handlede ikke kun om timing i Christians liv – det handlede også om en anden vigtig parameter – nemlig løn. Første skridt var en info-aften i FOA Nordjylland. Her mærkede han, at der var hjælp at hente. FOA Nordjylland og Christians tillidsrepræsentant fik forhandlet en god aftale hjem til ham.

Pengene blev søgt hjem via Den Kommunale Kompetencefond og uden de penge, havde han takket nej til uddannelse. Uden de midler havde han mistet 5.000 kroner om måneden, men takket være FOA Nordjyllands indsats får Christian fuld løn under uddannelsen. Desuden er han sikret en lønforhøjelse på 30.000 årligt efter endt uddannelse. ”Det har min kære fagforening forhandlet hjem til mig – og det kunne jeg ikke sige nej til,” siger han overbevisende og tilføjer: ”Skal jeg være helt ærlig, så er det fedt nok at få en pause fra arbejdet og så er SOSU Nord let at komme til – what’s not to like?”

 

Send ros til de tillidsvalgte
Det er en sikkerhed, at FOA har støttet ham som fagforening og givet ham relevante informationer. Det giver tryghed og han mener klart, han har fået meget for pengene. ”Har jeg flere spørgsmål, så ved jeg, at jeg vil få et godt råd”. Endelig har han roser til tillidsrepræsentanten, som både har været imødekommende og professionel. ”Jeg vil opfordre alle til at sende flere roser den vej. De tillidsvalgte anerkendes alt for lidt for den enorme indsats, de yder,” siger Christian med eftertryk.

 

Bekymringerne holdt ikke stik

”Jeg var mega-nervøs inden første skoledag og bekymret for, at jeg var den eneste i min alder, men den bekymring holdt ikke stik. Til gengæld er det svært at sidde stille så lang tid,” erkender Christian. Er der FOA-medlemmer, som tvivler på, om de tør tage uddannelse, så mener han, at de skal vide, at man kommer langt med arbejdserfaring og sine meningers mod.

Forud for uddannelsen købte han en iPad, men måtte erkende at han var bagud fra start. Der var nogle stykker, som var meget skarpe til IT, men Christian kommer nok aldrig til at begejstre sig over IT – det forbliver et arbejdsredskab for ham. Han indrømmer, at han roder rundt i de programmer, men får afleveret de opgaver, der kræves. På SOSU Nord er der desuden lektiecafé to dage om ugen – det kræver blot, man rækker ud efter hjælp.

Med opgaverne gør han sit bedste for at sammenholde den nye teori med den erfaring, han har fra praksis. Christian er ikke ordblind, men indrømmer, at han aldrig kommer til at elske det boglige. Heldigvis kan han tage uddannelsen på blot 42 uger, da han får merit for den arbejdserfaring, han har erhvervet sig.

 

Højt niveau og god dialog

Undervejs i uddannelsen på 11 måneder har han mest af alt været overrasket over sig selv. Han har nemlig fået 12 i både dansk og samfundsfag og det til trods for it-vanskeligheder. Christian tilskriver de gode resultater, at han selvfølgelig følger med i aviser og fagblade og at han er mødestabil og passer sine ting. Selvom det går godt, må han indrømme, at det er et meget højere niveau, end han nogensinde har prøvet før. ”Underviserne kærer sig om os på skolebænken og så er der en rigtig god dialog i klasseværelset. Vi er gode til gruppearbejde, men jeg må indrømme, at jeg arbejder bedst alene,” siger Christian med et smil på læben.

Selvom alt går godt på SOSU Nord, så er ingen i tvivl – Christian glæder sig til at komme tilbage til arbejdet i Børnehuset Nørre Uttrup. Det er en ressourcebørnehave, hvor børn visiteres til og han overbevist om, at han fremover vil være en skarpere støtte for både børn og voksne. Han bliver endnu bedre til at tale om det, som er svært og bedre klædt på til dialogen om børnene. 

Informationsmøde om uddannelse til pædagogisk assistent
Er du ufaglært og over 25 år og har mere end 2 års erfaring inden for de sidste 4 år på det pædagogiske område, har du en oplagt mulighed for at få papirer på dine kompetencer. Det er  til 

Kom og hør mere på info-mødet



Informationsmøde om uddannelsen til pædagogisk assistent på 42 uger 

(Deadline for tilmelding er 22. maj 2023.)

Skriv en kommentar på Facebook