Fællestillidsrepræsentant, Annagrethe Sperling - udenfor Bøgely i Løgstør. Selv i skyggen var der 27 grader kl. 9.30!
Fællestillidsrepræsentant, Annagrethe Sperling - udenfor Bøgely i Løgstør. Selv i skyggen var der 27 grader kl. 9.30!
Foto: Inge-Marie Krøier

Vesthimmerlands Kommune: Smid blot kitlen i varmen

Med den aktuelle hedebølge er kitlerne meget varme for alle der arbejder i hjemmeplejen eller på plejecentre i Vesthimmerlands Kommune. Social- og sundhedshjælper Annagrethe Sperling er bestemt ikke begejstret for varmen og udsigten til endnu en varm dag på cykel i Løgstør. Til gengæld er hun rigtig glad for, at direktør for Sundheds- og Kulturforvaltningen i Vesthimmerlands Kommune prompte gav de ansatte lov til at smide kitlen.

Tilladelse på skrift
Efter henvendelse til direktør Anne Krøjer havde hun efter blot få timer direktørens ord for, at alle de ansatte må benytte egne lyse t-shirts i stedet for kitlen mens hedebølgen står på. Det gælder både de der arbejder inden døre eller som Annagrethe benytter cyklen rundt i Løgstør. ”Kitlerne virker måske tynde, men da de er syntetiske kræver det, at man har noget andet tøj indenunder før de er behagelige. Derfor er det rart, at vi har fået lov til at smide kitlen,” siger Annagrethe Sperling med overbevisning.

Vigtigt at bære synligt ID
Direktør Anne Krøjer handlede hurtigt, da Annagrethe Sperling spurgte om de måtte undlade at bruge kitlen, og det anser Anne som helt naturligt: ”Vi er i en ekstraordinær varmesituation, og kan vi lette lidt på det, så gør vi selvfølgelig det. Alle både ansatte og ledere har fået den samme besked – det eneste vi skal være opmærksomme på – er, at borgerne til enhver tid kan forlange at se identifikation. Derfor er det vigtigt, at de ansatte bærer deres Id-kort synligt, så der ikke hersker tvivl om, hvor de ansatte kommer fra,” understreger direktøren. Fortsætter det varme vejr, så giver det selvfølgelig anledning til nogle overvejelser – måske skal de i kommunen sikre at der er t-shirts til de ansatte, siger Anne Krøjer. I øvrigt har alle biler i kommunens hjemmepleje aircondition, men derudover opfordrer hun til at alle drikker godt med væske.

Ikke alle vil smide kitlen
Selvom de har fået lov at benytte egne t-shirts i hedebølgen, så er det dog ikke alle der har lyst til at benytte tilbuddet – selvom de syntetiske kitler langt fra er behagelige. En af de ansatte i hjemmeplejen udtaler, at hun foretrækker at have arbejdstøj på, da det signalerer, at hun er på arbejde. Samtidig føler hun sig også mere klædt på og viser knapt så meget af sig selv. En anden kollega tilføjer, at hun ofte tænker på, at de skal tage borgerne i bad, og så har hun det bedst med at have kitlen på - næsten uanset hvad temperaturen viser.

Fremtidens beklædning i Vesthimmerland
Annagrethe Sperling er fællestillidsrepræsentant for de social- og sundhedsansatte i Vesthimmerlands Kommune, hvor de står overfor at skulle bestille nyt arbejdstøj. Med Hedebølgen og vinterens kulde i mente, så har hun nogle klare bud på, at der er behov for rammer for fremtidens beklædning i både varme og kulde. Hun går umiddelbart efter en løsning med tøj af bomuld og til forskel fra i dag, mener hun, at det er vigtigt, at der er forskel på de tøjpakker der tilbydes de som arbejder inde, og de som arbejder ude. Den snak tager de hul på efter sommerferien, så det nye tøj kan være klar i 2020 og forhåbentlig vil tage højde alle vejrmæssige udfordringer.

Beklædning og arbejdsmiljø i fokus
Annagrethe opfordrer ligeledes alle til at holde væskebalancen intakt, så de forhåbentlig kan undgå fejl – også selvom kørelisterne er lige så stramme som de plejer at være. Hun er klart bekymret for arbejdsmiljøet som har fået øget fokus med vejrets forandring, og det er helt klart noget, som hun vil bringe med til forhandlinger i beklædningsudvalget.