Video: Indvielse Generationernes Hus Aarhus Ø

Video: Indvielse Generationernes Hus Aarhus Ø

Generationernes fik sine første beboere og børn i institution for ni måneder siden, men huset blev på grund af Corona først indviet d. 6. september 2021

Der var røde bånd, skåltaler, politikere, beboere, brugere og mange andre, da Generationernes Hus blev indviet mandag d. 6. september 2021. I alt var omkring 100 mødt frem, og stemningen var god. 

Generationernes Hus er Aarhus Kommunes bud på et fremtidigt boligfællesskab, hvor børneinstitutioner og plejeboliger er i samme hus som boliger med ældre, handicappede, familier og studerende. Huset indeholder også mange fællesområder herunder et spisehus, hvor der er offentlig adgang, og ideen er at der skal opstå nye fællesskaber på kryds og tværs. En af beboerne er den 24-årige studerende Maria Højland, der har fået en lejlighed sammen med sin kæreste og søn.

- Vores lille dreng kan vokse op her og møde mennesker, der er anderledes end os. Det  med generationerne er en kæmpestyrke, og det synes vi også, at det er for vores søn, fortæller Maria Højland.

Leder af Generationernes Hus Allan Tambo Christiansen er glad for, at der nu for alvor kan sættes gang i de mange aktiviteter, der er planlagt i huset.

- Vi ser allerede så småt nu, at der opstår mindre fællesskaber på tværs af generationerne, og jeg tror, der kommer mere i fremtiden, fortæller Allan Tambo Christiansen. 

Indtil videre er det langt fra alle ældreboliger og institutionspladser, der er besat. I alt er 78 ud af 100 ældreboliger stadig tomme og kun en tredjedel af institutionspladserne er indtil videre besat. En af forklaringerne på de mange tomme ældreboliger er i følge flere beboere, at der endnu ikke er mulighed for at dagligvareindkøb på Aarhus Ø, og ældreboligerne har heller ikke særligt store køkkener. Alligevel er Allan Tambo Christiansen optimstisk. 

- Corona har en betydning for lysten til at flytte i nyt, og så er vi også en ny bydel, og hvis man er ældre, så kigger man måske nærmere i ens lokalområde, så der har vi også en indsats for at gøre huset kendt, siger Allan Tambo Christiansen. 

En af beboerne i plejeboligerne er 77-årige Leo Frederiksen. Han kan godt lide omgivelserne og fællesarealerne, men han kan også godt mærke, at der som andre steder, er et problem med for få ansatte.

- Altså FOA-området er jo et område, i hvert fald på det her område, hvor der ikke er for mange hænder. Og det næste er jo så, om der er villighed til at gøre noget ved det fra kommunens side, slutter Leo Frederiksen.