Frisprog – også for menige medarbejdere?

Århus Stiftstidende bragte dette læserbrev d. 23. maj 2021:

FOA Århus glæder sig over, at Aarhus Kommune åbenbart har indført et internt frisprog, hvor det, som bliver sagt eller skrevet, ikke nødvendigvis skal tages for pålydende.

Vi oplever nemlig relativt ofte, at vores medlemmer får påtaler, eller det der er værre, fordi de i en presset situation har udtrykt sig bramfrit internt.   

Men 18. maj kunne Århus Stiftstidende fortælle, at der ifølge Aarhus Kommunes jurister ikke er tale om en ulovlig politisk ordre, når Sundhed og Omsorgs rådmand Jette Skive i en mail til Hosea Dutschke skriver: ”TÆNK DF" og " blæs på ØK så vidt muligt".

Det er heller ikke et brud på lovkravet om, at en embedsmand skal være politisk neutral, når direktøren svarer:

 "Yes. Er med på dine anbefalinger. Det gør vi". I stedet er der tale om et ”frisprog”, lyder den fascinerende og forbløffende juridiske vurdering.

Fremover må det samme vel gælde, hvis der ryger en finke af panden hos FOA Århus-medlemmer, som oplever, at ressourcer og opgaver ikke hænger sammen, og som derfor i en stresset situation optræder mindre høfligt. Her er vel også tale om et ”frisprog”, som ikke skal tages for pålydende? 

For det er vel ikke kun den politiske leder for en magistrat og den øverste administrative leder, som har ret til et internt frisprog?

 

Inge Jensen Pedersen

Formand for FOA Århus

Christian X’s Vej 56-58

8260 Viby J