Dagplejere i Aarhus får hjælp til rengøring

En robotstøvsuger og hjælp til legetøjsvask er blandt mulighederne.

Corona-situationen kræver ekstra rengøring i et omfang, hvor nogle dagplejere ikke kan nå det indenfor deres arbejdstid. Det har i flere tilfælde betydet overarbejde eller at dagplejerne ikke har fået holdt deres frokostpause. FOA Århus har derfor drøftet med Aarhus Kommunes magistrat for Børn og Unge, hvordan dagplejerne kan få hjælp til opgaven.

Børn og Unge har nu besluttet, at alle interesserede dagplejere kan låne en robotstøvsuger, der også kan vaske gulv. Og hvis en dagplejer har brug for yderligere hjælp, kan dagplejeren få vasket legetøj uden for hjemmet. Har en dagplejer så fortsat svært ved at nå rengøringsopgaverne indenfor almindelig arbejdstid, kan dagplejeren drøfte mulighederne for mere aflastning med sin leder.

Formanden for Pædagogisk sektor i FOA Århus Jack Hougård Kristensen er tilfreds med beslutningen.

- Det er godt, at der er forskellige muligheder, for dagplejerne står i forskellige situationer. For eksempel er det forskelligt om dagplejerne har børn i hele åbningstiden, og hvor gamle børnene er, forklarer han.

Med beslutningen erkender Børn og Unge også, at kommunen har ansvaret for, at Corona-rengøringen ikke forhindrer, at dagplejerne kan nå deres opgaver indenfor deres normale arbejdstid. Børn og Unge har tidligere tilbudt dagplejerne penge, og så skulle de selv sørge for, at rengøringsopgaven blev løst. Men det afviste FOA Århus.

- Arbejdsgiverne har ansvaret for, at de ansatte kan udføre arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Og løbende overarbejde er et arbejdsmiljøproblem, som arbejdsgiverne skal løse og ikke bare kan betale sig fra, understreger Jack Hougård Kristensen.