Særligt for tillidsvalgte


Ansatte på offentlig overenskomst

FOAs medlemmer stemmer ja til nye overenskomster

FOAs medlemmer sagde i går ja til de nye overenskomster på det offentlige arbejdsmarked. 93.497 FOA-medlemmer har sat deres kryds, og af dem stemte 82,3 procent ja, mens 17,7 procent stemte nej. Og med en stemmedeltagelse på hele 67 procent blev det den højeste i FOAs historie.

Med en rekordhøj stemmedeltagelse på 67 procent blev de nye overenskomster for de offentligt ansatte i går stemt igennem. Og det glæder forbundsformand Mona Striib, at medlemmerne har vist så stort engagement og opbakning til afstemningen.

”Medlemmerne har talt og gjort deres stemme gældende. Jeg er glad for, at så mange giver deres opbakning til de nye overenskomster, vi har forhandlet hjem. I FOA kæmper vi altid for at skaffe det bedst mulige resultat til FOAs medlemmer, og med de nye overenskomster vil FOAs medlemmer mærke, at deres løn bliver væsentligt mere værd de kommende to år. Det har været enormt vigtigt,” siger Mona Striib.

Lønstigninger allerede fra april i år

Selvom medlemmerne med de nye overenskomster kan se frem til en række tiltag inden for både arbejdsmiljø, barsel, kompetenceudvikling, natarbejde og styrkelse af den danske model, så er det spørgsmålet om løn, der har fyldt mest gennem overenskomstforhandlingerne.

Den økonomiske ramme landede på 8,8 procent, hvoraf 6,5 procent af dem går til generelle lønstigninger over to år. Og allerede fra den 1. april stiger alle medlemmer fire procent i løn.

Mange FOA-faggrupper kan dog forvente lønstigninger, der om to år overstiger den økonomiske ramme på 8,8 procent, fordi de samtidig får del i pengene fra den trepartsaftale om løn, der blev indgået i efteråret.

”Vi har fra starten presset på for, at flest mulig af FOAs faggrupper fik del i de trepartsmidler, som regeringen afsatte. Vi er blandt andet lykkedes med, at flere FOA-faggrupper får del i pengene via vores arbejdstidsaftaler og de indgåede aftaler om honorering for at arbejde på skæve tidspunkter af døgnet,” siger Mona Striib.

I Fagbladet FOAs artikel kan du læse mere om den afsluttede urafstemning, hvor du også kan dykke ned i en oversigt, der viser, hvordan de enkelte FOA-faggrupper har stemt.

Læs også mere om resultatet i FOAs pressemeddelelse, som blev sendt ud i går.

Ikke alle stemte ja til overenskomsten

Selvom et overvejende flertal stemte ja, var det ikke alle faggrupper, der stemte overenskomsten igennem.

Stod det til nogle faggrupper – herunder dagplejerne – var resultatet af afstemningen blevet et andet. Her stemte 65,6 procent nemlig nej til deres nye overenskomst.

Læs mere om dagplejernes nej til overenskomsten her.

Men på trods af enkelte faggruppers nej, bliver det altså det samlede resultat, der gælder. For i FOA har man altid sammenkædet. Det betyder, at selvom nogle faggrupper stemmer nej til overenskomsten, så bliver den vedtaget alligevel, hvis flertallet stemmer for.

”I FOA har vi altid sammenkædet. Det gør vi også den her gang. Og denne gang sammenkæder vi også på det helt store bord,” siger Mona Striib og henviser til at 87,2 procent på tværs af organisationerne har stemt ja til forligsmandens mæglingsforslag.

Konkurrence om den højeste stemmeprocent

I hele stemmeperioden har de lokale FOA fagforeninger kunnet konkurrere om, hvem der kunne opnå den højeste stemmeprocent og dermed vinde 30.00 kr. til en medlemsrettet aktivitet i fagforeningen.

Og i én lokal fagforening – nemlig FOA Odense – kom stemmedeltagelsen helt op på 71,3 procent. Med det resultat sikrede fagforeningen sig sejren og dermed en check på 30.000 kr.

Læs Fagbladet FOAs reportage fra FOA Odense her.

Læs mere om overenskomstresultaterne

OK24-temasiden på FOAs hjemmeside kan du stadig dykke ned i din egen faggruppes resultat og se, hvad de nye overenskomster kommer til at betyde for dig.