Særligt for tillidsvalgte

OK24-overblikket: Hvad sker hvornår?

Fagbevægelsens forhandlere blev i sidste uge klappet ind til de første forhandlinger med henholdsvis Kommunernes Landsforening og Danske Regioner. Inden overenskomstfornyelsen kan falde på plads, står den på svære forhandlinger. Her får du et overblik over, hvornår vi kan forvente hvad i OK24-forløbet.

Af: Jacob Kabel

Den næste tid byder på overenskomstforhandlinger for FOA og for Forhandlingsfællesskabsformand Mona Striib. Men da forhandlingsrummene er lukkede for offentligheden, er det nærmest umuligt at berette om, hvilke fremskridt der gøres, og hvor store lønstigninger det hele ender med.

Men hvad kan du som tillidsrepræsentant så sige til de af dine kolleger, der spørger ind til, hvad der sker i processen?

Det korte svar er, at der ikke er ret meget at fortælle, mens forhandlingerne pågår.

Det lidt længere svar er, at du kan pege på de krav, FOA går til forhandlingerne med, samt de krav FOA rejser som en del af forhandlingsfællesskabet. Du kan finde alle kravene på FOAs OK24-side, ligesom Fagbladet FOA har skrevet en række artikler, der kan findes under deres OK24-tema.

Hvor meget stiger lønnen?

Hvor store lønstigninger der er på vej, kan der kun gisnes om på nuværende tidspunkt. Sædvanligvis er det forliget på det statslige område, der sætter rammen for lønstigningerne. Her sidder Rita Bundgaard, der er formand for HK Stat, som hovedforhandler for CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg), der repræsenterer lønmodtagersiden. På den anden side af bordet sidder finansminister Nicolai Wammen, der før jul løftede sløret for, hvor store lønstigninger han så for sig.

Økonomiministeriet har i Økonomisk Redegørelse fra d. 12. december 2023 fundet frem til, at den forventede lønudvikling for de privatansatte i Danmark i 2024 og 2025 forventes at lande på 8,8 pct., og når vi i Danmark forhandlinger offentlige overenskomster, er reglen, at de offentlige lønstigninger ikke må overstige de private. Nicolai Wammen peger derfor på, at lønstigningerne ved OK24 ikke kan overstige 8,8 pct.

Det strider temmelig meget imod det, som flere centrale aktører fra fagbevægelsen har meldt ud. Wammens forhandlingsmodpart, Rita Bundgaard, har tidligere meldt ud, at hun forventede 10-12 pct., mens Mona Striib flere gange har udtalt, at hun forventer tocifrede lønstigninger – altså minimum 10 pct.

Hvornår sker der noget?

Hvor nemt eller svært det er for parterne at blive enige om en aftale, vil tiden vise. Men man sigter efter at kunne afslutte de centrale forhandlinger i den første halvdel af februar, hvor det forventes, at forliget på statslige område lander først, efterfulgt af henholdsvis de kommunale og det regionale forlig.
Derefter er det organisationerne (de enkelte fagforbund), der forhandler sine egne aftaler færdig, inden alle aftaler samles af forligsmanden (m/k) og sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Som beskrevet ifm. trepartsaftalen fra december, har fagbevægelsen som ”betaling” for de 6,8 mia. kroner, der blev givet til lønstigninger, accepteret sammenkædning ved OK24. Det betyder, at en konflikt kun kan komme på tale, hvis der samlet set på tværs af alle fagforbund stemmes nej til OK24. Det bliver altså ikke muligt for ét enkelt forbund at gå i strejke – det er med andre ord alle eller ingen.

Hvad savner du i OK24-kommunikationen?

Overenskomster er særdeles komplekst stof, og det er en kompliceret opgave at kommunikere om det. Vi gør vores absolut bedste for at klæde både jer tillidsvalgte på til at kunne svare på de spørgsmål, jeres kolleger måtte have.

Er der i den forbindelse noget, du savner fra os? Er der noget, du ikke synes at kunne finde svar på? Eller har du blot en god idé til, hvordan FOA kunne gøre det endnu bedre i kommunikationen?

Så hører vi meget gerne fra dig: Skriv en mail til Jacob Kabel på jacka@foa.dk.