Særligt for tillidsvalgte


Ansatte på offentlig overenskomst

Sidste chance: Skal dine kolleger sikres konfliktstøtte?

FOA er stadig i gang med at forhandle lønstigninger og meget mere med arbejdsgiverne på det offentlige område. Men når forligene lander, er det medlemmerne, der bestemmer, om resultatet er godt nok. Ender vi i konflikt, er det kun FOA-medlemmer, der er meldt ind senest 1. februar, der modtager konfliktstøtte.

Af: Jacob Kabel

Bliver OK24 stemt igennem, eller ender vi i konflikt?

Det spørgsmål kan ingen svare på endnu. Én ting er dog sikkert: Hvis man vil modtage støtte i tilfælde af en eventuel konflikt, skal man være meldt ind i FOA senest den 1. februar. Så det er om at få sat skub i de kolleger, der endnu ikke er en del af FOA-fællesskabet.

Meld kollega ind her

Som nævnt tidligere i nyhedsbrevet til tillidsvalgte, er OK24-forligene omfattet af sammenkædning, hvilket betyder, at alle forbundenes medlemmer stemmer samlet. Det betyder så, at det enkelte forbund, hvis medlemmer måtte stemme nej, kun skal strejke, hvis der på tværs af alle forbundene er flere nej-stemmer end ja-stemmer.

Altså: Storkonflikt eller ingen konflikt.

Forskellige ansættelsesformer og retten til konfliktstøtte

Vi har modtaget en række spørgsmål, der går på, om fleksjobbere, kolleger ansat i løntilskud og andre, der ikke er ordinært ansatte, også skal meldes ind for at få konfliktstøtte.

I det store hele er svaret ja. Fx fleksjobbere er også omfattet af FOAs overenskomst og dermed omfattet af et konfliktvarsel. Udtages de til strejke, ydes der konfliktunderstøttelses svarende til fuld løn, inklusiv arbejdstidsbestemte tillæg. Det samme gælder for ansatte i løntilskud og en række andre ikkeordinære ansættelsesformer.

Særlige regler gør sig gældende for elever, der ikke er omfattet af arbejdsstandsninger, hvorfor de i princippet skal møde op på arbejdspladsen. Men de må ikke udføre andet arbejde end det, de normalt udfører, og de må ikke sættes til at udføre strejkeramt arbejde.

I stedet for at opliste samtlige ansættelsesformer og reglerne for dem ved en eventuel konflikt, henviser vi i stedet til FOAs konfliktvejledning. I den kan du finde svar på tæt på alle spørgsmål om, hvordan vilkårene er, hvis vi ender i konflikt.

Du kan også læse om, hvad der er TRs rolle, hvis vi ender i konflikt.