Særligt for tillidsvalgte

Opdateret AT-vejledning om gravide og ammendes arbejdsmiljø

Arbejdstilsynet har i juni 2023 opdateret deres vejledning om gravide og ammendes arbejdsmiljø med et selvstændigt afsnit om løftearbejde.

Vejledningen handler om, hvordan arbejdsgiver kan sikre gravide og ammende et sikkert og sundt arbejdsmiljø og i mod påvirkninger, der kan skade fosteret eller det nyfødte barn. I den opdaterede vejledning er der tilføjet et nyt afsnit om løftearbejde.

Af det nye afsnit fremgår det at: ”Viden om betydningen af løftearbejde for graviditet og amning er sparsom. Forskning tyder dog på, at der er en sammenhæng mellem tungt løftearbejde og øget risiko for spontan abort, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt hos barnet.

Forskning tyder på, at gravide, der løfter byrder, der vejer mere en 10 kg mere end 10 gange i løbet af en arbejdsdag, sandsynligvis har øget risiko for for tidlig fødsel, men at løft af byrder under 10 kg ikke udgør en risiko.

Arbejdsgiveren skal sikre, at gravides arbejde med løft af byrder bliver planlagt og tilrettelagt, så det ikke udgør en risiko for graviditeten.
Det indebærer, at arbejdsgiveren skal tage højde for, at der kan være behov for, at den gravides arbejde med løft af byrder begrænses”.

Se afsnit 1.1.7 i vejledningen om gravide og ammendes arbejdsmiljø

Særligt om natarbejde og gravide

Vær i øvrigt også særligt opmærksom på, at forskningen anbefaler, at gravide maksimalt arbejder én nattevagt om ugen for at mindske risikoen for ufrivillig abort og andre graviditetskomplikationer.

Se afsnit 1.4 i vejledningen om natarbejde