Færdigt arbejde
Særligt for tillidsvalgte

Podcast: Hvad er den gode oplæringsvejledning?

Den gode oplæring er afgørende for hvor mange elever, der færdiggør uddannelsen til social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. I denne udgave af FOAs podcast ’Færdigt arbejde’ stiller vi skarpt på, hvad der skal til, for at så mange elever som muligt gennemfører deres uddannelse så godt og trygt som muligt.

De fleste elever vil rigtig gerne faget og har taget et velovervejet valg om, at det er det, de gerne vil – og ikke bare, fordi der er ledige job i ældreplejen. Men mange bliver lidt chokeret over, at det faglige niveau er så højt, og at uddannelsen er så komprimeret. Mange har jo et voksenliv med familie, hus og børn, som de skal jonglere ved siden af.”

Det fortæller Henriette Bjørn, der er social- og sundhedsassistent på et plejecenter i Randers Kommune, hvor hun er oplæringsvejleder på fuld tid.

Hun medvirker i podcastafsnittet om, hvordan den gode vejledning kan skabe så meget tryghed og læring, at eleverne færdiggør uddannelsen til social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent og bliver fagligt dygtige kolleger i den anden ende.

Flere elever har behov for støtte

Maj-Britt Andreassen er uddannelseskonsulent i Fredensborg Kommune, og her har man valgt, at oplæringsvejledere skal kunne koncentrere sig 100 procent om opgaven med eleverne, så de er fuldtidsvejledere. For det er en krævende opgave at vejlede og støtte eleverne, så flest muligt gennemfører, fortæller hun i podcasten.

”Der er kommet flere elever, der har behov for hjælp og støtte for at komme igennem uddannelsen i forhold til tidligere. Dels har vi markant flere, som kommer med en anden etnicitet, og her er der selvfølgelig noget sprog og noget kultur, som er vigtigt, vi tager hensyn til. Desuden har vi flere elever med særlige udfordringer, som vi sagtens skal rumme, og som kan blive fantastiske social- og sundhedshjælpere og assistenter. Men der skal tages mere hånd om dem, så de bliver trygge og kan lykkes,” siger hun.

TR spiller også en vigtig rolle for eleverne 

Selvom det er oplæringsvejlederen, der primært står for oplæringen af eleverne, så spiller tillidsrepræsentanten også en vigtig rolle, når der kommer nye elever på arbejdspladsen. TR kan være med til at sikre, at eleven bliver en integreret del af arbejdspladsen og kollegaskabet ved at tage godt imod dem og sikre deres løn- og ansættelsesvilkår – på lige fod med enhver anden ny kollega. Herudover kan TR være med til at sikre, at eleven får en legitim stemme på arbejdspladsen, både omkring det faglige og det sociale miljø.

Lyt til afsnittet om den gode oplæringsvejledning her:

 


Her finder du podcasten

En podcast er en radioudsendelse, du kan høre, når du har lyst.

Man kan lytte til podcast på mobiltelefonen, på en tablet eller på computeren. Du kan trykke play på afspilleren, der følger med denne artikel, og høre afsnittet om den gode oplæringsvejledning.

Men du kan også finde afsnittet – og alle andre afsnit af ’Færdigt arbejde’ – hvis du har et program, for eksempel på telefonen, der kan afspille podcasts.

Har du en iPhone, kan du typisk finde appen ’Podcasts’, som er installeret fra start. Her skal du blot søge på ’Færdigt arbejde’. Så kommer alle afsnit frem, med det nyeste øverst.

Hvis du har en Android-mobiltelefon, kan du for eksempel hente appen Podimo eller appen Spotify. Hvis du trykker på abonnér i podcast-afspilleren, får du en besked, hver gang der er et nyt afsnit.

Lyt til afsnittet – eller andre episoder – på alle gængse podcastplatforme, fx:

Apple Podcast

Spotify

Google Podcast

Spreaker