Tanja-Nielsen

 TR-uddannelsen er et udviklingsrum, ikke kun fagligt, men også personligt. Du får hår på brystet og lærer rigtig meget om kommunikation, forhandling, mødeformer, psykologi og om at få de bedste resultater hjem til kollegaerne, siger Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA
Foto: Rasmus Handberg

TR-opgaven er hårdt arbejde, men også en dannelsesrejse


Faldende medlemstal, mangel på faglært personale og mere fokus på lokalløn og organisering giver tillidsrepræsentanterne nye udfordringer. Men TR-opgaven er også et udviklingsrum, der danner en både fagligt og personligt, siger ny formand for Social og Sundhedssektoren i FOA, Tanja Nielsen.

Af Nana Lykke

- Ældreområdet er ramt af besparelser og mangler faglært personale. Sygehusene har samme udfordring. I psykiatrien er sikkerhed og tryghed under pres. Og ved siden af de sædvanlige opgaver skal tillidsrepræsentanterne lige nu fokusere ekstra på organisering, lokalløn og overenskomstforhandlinger. Så tillidsrepræsentanterne har travlt for tiden, siger Tanja Nielsen, der 6. december 2022 blev valgt som formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Indtil for ti år siden var Tanja Nielsen ansat som social- og sundhedsassistent på plejeboligerne Parkvænget, hvor hun også var tillidsrepræsentant gennem 16 år. Derefter var hun ansat i FOA og siden valgt på forskellige politiske poster, og nu er hun så talerør for 83.000 erhvervsaktive medlemmer: bl.a. social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, hjemmehjælpere og handicaphjælpere. 

Få respekt gennem at søge indflydelse

For Tanja Nielsen betyder det noget at gøre en forskel for andre, om det så er som social- og sundhedsassistent, som sektorformand eller som tillidsrepræsentant. 

- Som TR gør du en forskel, fx når en kollega er kaldt til en tjenstlig samtale, og du er med til at sikre, at lederen opfører sig ordentligt under samtalen. Eller når du har forhandlet et løntjek og kan fortælle kollegaen, at der vil gå flere penge ind på kontoen fremover, siger Tanja Nielsen. 

Og så kan man nå langt ved at turde søge indflydelse. Det kræver ifølge Tanja Nielsen lidt mod:

- Det skaber stor respekt hos ledelsen, hvis du viser, at du tør gøre din indflydelse gældende, om det så er i MED, TRIO eller til personalemøderne. Jeg har altid som TR sikret mig et godt samarbejde med ledelsen, fordi det for mig har skabt de største resultater og respekt. 

TR-hvervet er et udviklingsrum

Tanja Nielsen opfordrer tillidsrepræsentanterne til at omfavne opgaven og at se det at være valgt som tillidsperson som en ære. Men hun ved, at det er hårdt arbejde:

- Rollen som TR og AMR kan være øretævernes holdeplads. Jeg har selv prøvet det. Men med den uddannelse man får i FOA i dag, er man klædt på til opgaven. Brug FOA, jeres FTR og deltag i de netværk, der er i jeres område. Som TR er en sparringspartner vigtig.

Tanja Nielsen blev uddannet to måneder, før hun blev TR, og det valg har hun aldrig fortrudt.

- Jeg voksede dag for dag. Jeg blev ekspert på løntjek, det kan jeg sige uden at blinke. Og så er jeg rigtig god til at danne relationer. Jeg var en gang genert og ikke ret udadvendt, men det har min tid som TR ændret. Det er den bedste rejse, jeg nogensinde har været på, og det har dannet mig til den, jeg er i dag.

I hvervet som tillidsrepræsentant kan man få boostet sin selvtillid, mener Tanja Nielsen:

- TR-uddannelsen er et udviklingsrum, ikke kun fagligt, men også personligt. Du får hår på brystet og lærer rigtig meget om kommunikation, forhandling, mødeformer, psykologi og om at få de bedste resultater hjem til kollegaerne. Man lærer at tro på sig selv og sin kunnen. Det er den største gave, jeg har fået med mig. 

Rekruttering af faglært personale og opgaveglidning 

Men der er sket mange forandringer, siden hun selv var tillidsrepræsentant, mener Tanja Nielsen.

- Den største er antallet af ufaglært personale. De er vores fødekæde, og vi skal som tillidsvalgte og personale tage godt imod dem. Men der er ikke er faglærte nok til at lære de ufaglærte faget, siger hun.

I ældreplejen oplever hun, at behovet for faglært personale er langt større i dag, fordi borgerne i forhold til tidligere er blevet ældre og har fået mere komplekse behov, før de får plejehjemsplads. Derfor er en meget stor opgave for tillidsrepræsentanterne at rekruttere og fastholde faglærte medarbejdere.

- Også på sygehusene er rekrutteringsopgaven stor, fordi der mangler faglært personale indenfor alle fag i det regionale, siger Tanja Nielsen. Her er der fokus på opgaveglidning, fordi der skal flyttes opgaver fra faggruppe til faggruppe for at få hverdagen til at hænge sammen.

Fælles opgave at arbejde for bedre arbejdsmiljø

Den pressede hverdag giver endnu en opgave, nemlig at sikre et godt arbejdsmiljø uden mistrivsel:

- For at en medarbejder trives godt i sit job, skal de føle, at de kan udføre deres job fagligt forsvarligt. Der skal være tid til de små ting, som at holde hr. Sørensen i hånden, når han har behov og lytte til Fru Jensen, når hun fortæller om sit liv i en klar stund, og ellers sidder dement og passiv i sin stol. 

Tanja Nielsen mener i den sammenhæng, at der skal mere fokus på nærledelse, fagledelse og god kommunikation, samt at TR, AMR og ledelsen skal samarbejde om at skabe god arbejdskultur.

- Også psykiatrien har store problemer med arbejdsmiljøet, men her er opgaven en anden, nemlig at sikre, at de ansatte kan gå trygt og sikkert på arbejde hver dag. Her er navnebeskyttelse et stort tema, som vi forsøger at skubbe i gang centralt fra, og det er frustrerende, at det tager så lang tid, når der er menneskeliv på spil, siger Tanja Nielsen.

Intensivt lokallønsarbejde, medlemsorganisering og overenskomst

Endelig er der opgaver, der er blevet tungere, fx arbejdet med lokallønnen, mener Tanja Nielsen:  

- Jeg havde som TR i min FOA-afdeling forhandlingskompetencen med ret til at indplacere nye kollegaer og sidde med ved forhandlingsbordet ved de årlige lønforhandlinger. Vi fik gode resultater hjem og lavede aldrig uenighedsreferater. I dag bruger arbejdsgiverne ikke altid lønmidler til fastholdelse. 

Værst er måske det faldende medlemstal. Her så virkeligheden anderledes ud i Tanja Nielsens tid som TR.

- Da jeg var TR, havde jeg kun to kollegaer ud af tres, der ikke var medlem. I dag er organisering blevet en stor opgave, der skal sikre den enkelte TR og FOA fortsat medbestemmelse, hvor beslutningerne træffes. Tillidsrepræsentanterne skal fokusere på organisering frem mod overenskomstforhandlingerne, for langt flere skal være organiseret, hvis vi ender i konflikt, siger Tanja Nielsen.

Hun glæder sig til at møde tillidsrepræsentanterne forud for de offentlige overenskomstforhandlinger.

- Løn og ansættelsesvilkår bliver store temaer til OK24, og afdelingerne og sektoren har brug for input fra hele landet. Her spiller tillidsrepræsentanterne en stor rolle til at kvalificere de krav, vi skal sende ind.