Sten foran bygning
Siden en social- og sundhedsassistent blev stukket ihjel for to måneder siden på bostedet Lindegården, har der været stor fokus på kritisable forhold i socialpsykiatrien.
Foto: Jørgen True

Mere vold og narko plager bosteder

Ansatte får flere tæsk, og beboerne er mere syge på landets bosteder, dokumenterer ny undersøgelse. Det kalder på handling, siger venstreordfører.

Øget misbrug, stigende antal voldsepisoder og flere beboere med tunge psykiske sygdomme, der ikke får den nødvendige behandling i psykiatrien. Sådan er virkeligheden på et flertal landets bosteder for personer med psykisk sygdom og misbrug.

Det dokumenterer en undersøgelse fra FOA, hvor ledere fra 24 af landets socialpsykiatriske bosteder har deltaget. Det er bosteder, der i beboersammensætning ligner Lindegården, hvor en medarbejder blev knivdræbt af en svært psykotisk beboer 25. marts.

Hvert fjerde bosted har aktuelt beboere, der burde være indlagt i psykiatrien. Det er blandt andet tilfældet på Lunden i Brøndby, der har plads til 36 beboere.

”Vi har altid minimum tre beboere, der burde være indlagt i psykiatrisk behandling,” vurderer botilbuddets leder Lena Sølling.

For hurtig udskrivning
Ofte er det også en kamp for bostederne at få beboere indlagt, viser undersøgelsen.

Og på 22 af de 24 undersøgte bosteder oplyser lederen, at beboere end ikke er færdigbehandlede, når de sendes tilbage på bostedet efter indlæggelse i behandlingspsykiatrien. På knap halvdelen af bostederne sker det ugentligt eller månedligt.

Det er eksempelvis tilfældet på Blå Kors Rold Skov Arden, hvor Frode Follmann er leder.

”Vores beboere bliver sjældent indlagt, men når de gør, kommer de altid tilbage, før de egentlig er færdigbehandlede,” siger han.

Mere vold og narko
De korte indlæggelser sker i takt med, at hverdagen på bostederne er blevet mere brutal i løbet af de seneste fem år. På 14 bosteder er der mere misbrug blandt beboerne. På to er der mindre. Og på 13 bosteder er der flere episoder med fysisk vold mod ansatte, mens der på tre er mindre sammenlignet med for fem år siden.

Læs også: "Jeg bliver aldrig den samme glade mor"

FOAs formand Dennis Kristensen kræver øjeblikkelig politisk handling.

”Vi er vidende til et kolossalt svigt over hele landet. Både af psykisk syge og de ansatte. Det er rystende. Det er sket frem drab på fire år. Politikerne ser den anden vej, mens personale risikerer deres liv, og beboere lever i frygt,” siger han.

Behov for handling
Psykiatriordfører for Venstre Jane Heitmann kalder situationen på Lindegården for ”dybt ulykkelig”.

”Det skal være sikkert for alle at gå på arbejde uanset, hvor man arbejder. Der er sket et svigt et eller andet sted, siden det er gået så galt,” siger hun.

Spg.: Tror du, at situationen på Lindegården er anderledes end situationen på mange andre socialpsykiatriske bosteder?

”Situationen på Lindegården kalder på handling, ligesom at det, jeres undersøgelse konstaterer, kalder på handling. Jeg forstår personalets bekymringer, men der er ingen snuptagsløsninger. Der er behov for dialog hele vejen rundt, hvor centrale parter som KL og Danske Regioner er med,” siger ordføreren og henviser til socialminister Karen Ellemann og sundhedsminister Sophie Løhde for svar på, hvornår der er en eller flere løsninger klar.

Læs hele undersøgelsen