FOA Frederikshavn forhandler kr. 64.269,- til medlem

Som sektorformand syntes jeg sagen her viser, at der med al tydelighed er forskel på, om man er medlem af en fagforening og en A-kasse, der kender den overenskomst og de aftaler man er ansat efter!

Af: René Johansen, rejo@foa.dk

Sagens startede egentlig som en ganske almindelig A-kasse sag, hvor et medlem, der skulle i gang med en fagrelateret uddannelse, kom forbi A-kassen for at drøfte muligheden for VEU-godtgørelse.

Da FOA´s A-kasse er en faglig funderet A-kasse, og har et meget tæt samarbejde med faglig afdeling, studsede A-kasse medarbejderen over den måde, uddannelsesaftalen med arbejdsgiver var tænkt. Medlemmet blev derfor henvist til faglig afdeling, hvor man ret hurtigt mente, at medlemmet rent faktisk havde krav på mere end blot VEU-godtgørelse under uddannelsesforløbet.

Ved kontakt til arbejdsgiver, afviste arbejdsgiver blankt, og her kunne sagen meget vel være blevet stoppet. Det gjorden den imidlertid ikke, da både FOA Frederikshavn og FOA Forbund valgte at rejse sagen overfor KL (Kommunernes Landsforening). Efter en forhandling i København, og efterfølgende lokale drøftelser, endt sagen ud med et forlig, hvor medlemmet, udover VEU-godtgørelsen, modtager ca. kr. 64.269,- henover den periode, hvor uddannelsesforløbet varer.

Som sektorformand syntes jeg sagen her viser, at der med al tydelighed er forskel på, om man er medlem af en fagforening og en A-kasse, der kender den overenskomst og de aftaler man er ansat efter. Det er endnu en af de mange gode historier, der viser forskellen på "de gule" og hvorfor det ikke er ligegyldigt om kontingentet betales til en faglig forretning i en kommune i den anden ende af landet- eller som her, til en lokalt funderet fagforening med rigtige overenskomster.