Sektorormand for social- og sundhedssektoren, Jens Nielsen

Rystende arbejdsforhold hos privat leverandør af hjemmepleje

Dårligt arbejdsmiljø, snyd med tillæg, manglende tidsangivelse på kørelister, lemfældig omgang med medicin og en presset faglighed, er hverdagen hos IMS Service!

FOA Frederikshavn er rystet over arbejdsforholdene hos den private leverandør IMS, der er en ud af i alt fire udbyderne på frit valgs området inden for hjemmeplejen.

Flere medlemmer, der arbejder for IMS i Frederikshavn, fortæller om psykisk dårligt arbejdsmiljø, bevidst brud på overenskomsten og om pres fra ledelsen i forhold til tilsidesættelse af fagligheden over for b.la demente borgere.

- Det er vores opfattelse, at ledelsen bevidst undlader at følge overenskomsten med KA pleje. Bl.a. snydes medarbejderne for de tillæg, de har krav på, ligesom de ansatte mangler at få udleveret både vagtplanen for minimum 2 uger af gangen og de arbejdstidsplaner, der udbetales løn efter, fortæller sektorformand, Jens Nielsen.

Jens Nielsen er yderst bekymret.

- Et er, at der selvfølgelig skal være styr på de ansattes forhold. Det er imidlertid også vores erfaring, at man er meget kreativ med de såkaldte kørelister. Disse udleveres uden tidsangivelse, hvilket reelt betyder, at ingen aner, om borgeren rent faktisk får den tid, borgerne er visiteret til af kommunen.

Forholdene hos IMS Service skaber daglige konflikter imellem ledelsen og plejepersonale, hvilket har medført hyppige udskiftning i personalegruppen, hvilket kan være med til at forværre det faglige niveau.

Demente borgere kræver særlig pleje, og trods tilkendegivelser fra personalet, med opfordring til at fokusere på eksempelvis faglært personale, så få nye personaler som muligt hos demente, mødes dette blot med ligegyldighed eller vrede fra ledelsens side.

Jens Nielsen finder forholdene fagligt uforsvarlige, og tilføjer, at listen af eksempler er lang.

- Jeg har kendskab til medlemmer, der fortæller om uhensigtsmæssig håndtering af borgernes medicin. Det mest skræmmende eksempel er en medarbejder, der informere ledelsen om, at en borger ikke har fået sin morgen medicin. Ledelsen beder her medarbejderen om at smide morgen medicinen ud.

Frederikshavn kommune lever ikke op til sin tilsynsforpligtigelse
Det er Kommunens ansvar at IMS overholder kommunens kvalitetsstandard for tildeling af hjemmehjælp. Det er også kommunens ansvar at fører tilsyn med private leverandører og sikre, at der er et fagligt fundament og et personale, der kan løfte opgaven.

Kommunen bør også sikre, at der hos udbyderen er kendskab til serviceloven, herunder reglerne omkring magt anvendelse, samt at borgeren får den hjælp og støtte, borgeren er berigtiget til.

- Det kan ikke gå hurtigt nok, med at få skærpet det kommunale tilsyn, fortæller Jens Nielsen. Forholdene er yderst kritisable, og vi har altså at gøre med nogle af de svageste borgere i vores samfund. Dét kan politikerne ikke sidde overhørigt – gør de det, er det ansvarsforflygtigelse af værste skuffe, påpeger Jens Nielsen.

- Jens Nielsen påpeger afslutningsvis, at frit valgs ordningen, under de rette omstændigheder, kan skabe både dynamik og faglig udvikling. Det er bare ikke det, der er hverdagen lige nu, tvært imod.  

For yderligere information, kontakt:
Sektorformand, Social- og Sundhedssektor, Jens Nielsen, mobil 3140 0139, mail jenn@foa.dk. FOA - Fag og Arbejde, Frederikshavn, Constantiavej 35
9900 Frederikshavn.

FOA Frederikshavn er bekendt med tre medarbejdere, der ønsker at stå frem og udtale sig. Kontaktoplysninger kan rekvireres, ved henvendelse til sektorformand Jens Nielsen.