På formødet skal du afklare forventninger og din rolle med kollegaen, som du skal være bisidder for.
1. Aftal et formøde med din kollega for at skabe en fælles afklaring af, hvad sagen handler om. Du har dog ikke ret til at få at vide, hvad din kollega fejler, kun hvilken betydning sygdommen har for arbejdet.
2. Spørg til din kollegas forventninger til dig og spørg også ind til, hvilke ønsker den sygemeldte har. Det kan være, at den sygemeldte kunne tænke sig andre opgaver, gerne vil omplaceres eller måske ligefrem ønsker at stoppe på arbejdspladsen.
3. Fortæl, hvad du som tillidsrepræsentant kan hjælpe din kollega med i rollen som bisidder. Det er vigtigt, at du er ærlig og ikke lover din kollega mere, end hvad der er realistisk. Fortæl, at du har tavshedspligt.
4. Gennemgå indkaldelsen og dagsorden. Den bør som udgangspunkt være skriftlig og udformet så konkret, at både du og din kollega klart kan se, hvad der skal tales om til sygefraværssamtalen.
5. Kontakt lederen/mødeindkalderen, hvis indkaldelsen ikke er klart formuleret. Bed om en uddybning og evt. en ny dato for mødet, hvis oplysningerne om mødets formål gør, at I har brug for længere forberedelsestid.
6. Det er vigtigt, at du sætter dig godt ind de emner, som I skal tale om på mødet. Sørg for, at du på forhånd har alle relevante oplysninger fra din kollega. Tal hele forløbet igennem med din kollega og stil opklarende spørgsmål, også dem som kan komme tæt på. Det vil være værdifuldt for dig som bisidder at have sagen så godt oplyst som muligt.
7. Afklar din rolle som TR eller AMR og vurder, om du kan tage opgaven som bisidder, eller om du er part i sagen og derfor skal henvise til FTR eller en fagforeningsrepræsentant.
8. Aftal med din kollega, hvilken rolle du skal have under selve mødet: Skal du kun gå ind i dialogen, når du har afklarende spørgsmål, eller når der eventuelt er regler i forbindelse med samtalen, der ikke bliver overholdt? Eller spiller du en mere aktiv rolle? Det kan for eksempel være, at din kollega ønsker, at du skal tale på vegne af ham eller hende.
9. Forbered din kollega på, hvordan en typisk samtale forløber, hvem der deltager og hvilke spørgsmål, der typisk stilles. Aftal også, at I undervejs i mødet kan bede om en pause for lige at tale sammen, eller for at din kollega kan få et pusterum. For det kan være meget belastende som langtidssygemeldt at deltage i et længerevarende møde.
En pause kan også bruges af dig som TR eller AMR til at foretage et telefonopkald til en FTR, en anden kollega eller din lokale FOA-afdeling, hvis du har et spørgsmål, som er vigtigt at få afklaret.
10. Spørg til kollegaens egne tanker om situationen og fremtiden. Tal sammen om, hvad en realistisk løsning på situationen kan være; synliggør mulige løsninger, og hvad I i fællesskab skal opnå ved samtalen.
Det er vigtigt, at I ikke før mødet indgår håndfaste aftaler om, hvilke resultater I vil opnå. For det kan være dårligt for processen, i forhold til at være lydhøre og åbne for mulige løsninger.
11. Saml op på jeres samtale, så I begge to er helt klar på, hvad I går til mødet med.
12. Aftal at mødes en halv time, før selve samtalen begynder. Dels for at lige at tjekke strategien for mødet en sidste gang, og også for at I kan gå ind til mødet sammen.
13. Brug gerne dit TR-netværk eller din fagforening til at sparre med, når du forbereder dig til samtalen.
Samtidig vil det være en god idé, at du sætter dig ind i arbejdspladsens sygefraværsstatistikker med videre, som du kan finde på arbejdspladsens intranet, eller hvis du er offentligt ansat, ved at kontakte HR i kommunen.
Specielt når sygdommen er psykisk betinget, skal du også tjekke APV, evt. trivselsmålinger og referater af MUS. Hvis du er ansat på privat overenskomst, får du oplysningerne fra din leder. Det er også en god idé at undersøge, hvilke redskaber der kan tages i brug, når en langtidssygemeldt kollega i den konkrete situation skal fastholdes på arbejdspladsen.
Vigtige kilder til forberedelse:
- De personalepolitiske retningslinjer (For eksempel personalepolitik, sygefraværspolitik, retningslinjer for deltagelse ved sygefraværssamtaler)
- De overenskomstmæssige rammer for området
- APV for arbejdspladsen, evt. trivselsmålinger og referat af MUS
Ansættelsesmæssige vilkår i forhold til rettigheder og ansættelsens længde
Vigtige spørgsmål:
- Hvor meget fravær er der tale om?
- Hvad er den forventede varighed af sygdommen?
- Hvad er årsag til fraværet?
- Er der et mønster i fraværet?
- Kan der være tale om en arbejdsskade?
- Hvad har været aftalt mellem arbejdsgiver og den sygemeldte ved eventuelle tidligere sygefraværs- og opfølgningssamtaler?