Pressemeddelelse

FOA: Hørsholmsag beviser behov for en værdighedsgaranti

I Hørsholm kan ældre, der er visiteret til at få skiftet sengetøj, fremover kun få det skiftet hver 4. uge. Uanstændigt, mener FOA. Sagen illustrerer behovet for at få en værdighedsgaranti skrevet ind i lovgivningen.

Ældre i Hørsholm, der er afhængig af, at andre skifter sengetøj for dem, må fremover acceptere at sove i snavset sengetøj. En enig kommunalbestyrelse i Hørsholm har nemlig godkendt nye kvalitetsstandarder på sundheds- og omsorgsområdet, som blandt andet betyder, at de ældre, der er visiteret til linnedskift, fremover kun vil få skiftet sengetøj hver 4. uge frem for hver 14 dag, som er tilfældet i dag.

Men det er ikke i orden, mener Karen Stæhr, der er formand for FOAs social- og sundhedssektor.

”Det virker som om, at der efterhånden ikke er nogen grænse for, hvad man vil byde ældre, og at besparelser blot vil fortsætte med at hagle ned over dem. Jeg synes, at det er uanstændigt. De ældre, der får skiftet sengetøj, er jo netop visiteret til det, fordi de ikke har nogen mulighed for at gøre det selv,” siger hun.

FOA har sammen med Dansk Sygeplejeråd og Ældresagen efterlyst, at en værdighedsgaranti bliver skrevet ind i lovgivningen på samme måde, som det sker i Sverige og Norge. Men politikerne – herunder socialministeren – har blankt afvist dette.

”Jeg synes, at det klinger hult, når socialministeren på vores værdighedskonference i sidste uge påstod, at det ikke var nødvendigt med en værdighedsgaranti, og at han hellere vil vise værdighed gennem handling. Sagen i Hørsholm beviser da netop, at kommunernes handlinger på ældreområdet ikke altid tager udgangspunkt i, hvad der er værdigt,” siger Karen Stæhr.

”Det er uværdigt både for de ældre og for de ansatte, der skal udføre kommunens politik og dermed gå på arbejde med en følelse af, at de ikke gør det godt nok. Og så er der jo hele hygiejnespørgsmålet, som jeg tvivler på, at politikerne har taget med i deres overvejelser i denne sag,” siger Karen Stæhr.