Nyt FOA-udspil gør op med uligheden

Uligheden i samfundet skal i top på politikernes to-do-liste, forskellen mellem top og bund er stadig stor. I dag offentliggør FOA mere end 50 konkrete forslag til mere lighed i Danmark i stort ulighedsudspil

Man skal ikke stikke næsen op efter tårnhøj løn eller gyldne håndtryk, hvis man vælger et job inden for omsorg og pleje. Til gengæld kan man se frem til langvarige sygemeldinger, rygskader og generelt dårligere helbred end andre i det danske samfund. Uligheden i sundhed er stor.

Det er den overordnede konklusion på en stor undersøgelse af FOA-medlemmernes sundhedstilstand, som Statens Institut for Folkesundhed (SIF) har lavet for FOA og som bliver offentliggjort i dag sammen med et omfattende ulighedsudspil.

”Kampen mod ulighed er hjerteblod for FOA. I det seneste år har vi sat ekstra fokus på problemerne. Det arbejde er mundet ud i over 50 konkrete forslag til at skabe mere lighed i Danmark, som jeg håber vil blive læst og drøftet bredt, for det er på høje tid, at vi i fællesskab tager uligheden alvorligt”, siger forbundsformand Dennis Kristensen til Fagbladet FOA

Hvordan synes du selv, du har det?

Rapporten fra SIF er baseret på oplysninger fra Den nationale sundhedsprofil, hvor over 160.000 danskere i 2010 og i 2013 har besvaret spørgsmål om deres sundhed. Mellem 8 og 9000 FOA-medlemmer deltog i den store undersøgelse de to år, og deres svar afslører, at der stadig er ulighed i sundheden i Danmark.

Når FOA-medlemmer skal beskrive deres eget helbred, svarer 89,6 procent at der enten er fremragende, vældigt godt eller godt. Mere end hver tiende mener altså ikke selv, at deres helbred er godt. Stiller man samme spørgsmål til danske akademikere svarer kun godt fem procent, at deres helbred ikke er godt, mens 94,2 procent mener det er fremragende, vældigt godt eller godt.
Og det er ikke ligegyldigt, hvordan man selv oplever, at man har det helbredsmæssigt, det er en af de mest præcise måder at undersøge, hvordan mennesker faktisk har det. Jo dårligere en person vurderer sit eget helbred, jo større risiko for sygdom og for tidlig død.

FOA vil have politikerne på banen

FOA har arbejdet fokuseret med ulighed i over et år under sloganet "Ulighed koster", og lavet undersøgelser, møder og happenings. Nu opfordrer forbundsformand Dennis Kristensen politikerne til at komme på banen.

”I valgkampen hørte vi positive meldinger om indsats mod ulighed fra stort set alle partier – nu er det tid til at få arbejdstøjet på og komme i gang. Øverst på arbejdsskemaet må være en dagpengeløsning og en rimelig og retfærdig justering af pensionsalderen. FOA har en række konkrete forslag til begge dele, som jeg håber kan inspirere politikerne,” siger Dennis Kristensen.

Rapporten om FOA-medlemmernes sundhed og det samlede ulighedsudspil kan hentes på temasiderne Ulighed koster her på foa.dk