Der er færre aktiviteter i 56% af landets SFO'er og fritidshjem
Foto: Arkiv/Colorbox

Flade børn orker ikke aktiviteter i SFO’en

Skolereformen har medført store forandringer i landets fritidsinstitutioner. Ny undersøgelse fra FOA viser, at børnene er trætte, når de ankommer i SFO’erne og at de har mindre overskud til pædagogiske aktiviteter

Opdateret 15. januar 2014 kl. 9.30.

Færre ture ud i virkeligheden, færre teaterstykker og mindre musik.

Sådan har aktiviteterne udviklet sig i danske fritidshjem og SFO’er efter, at skolereformen er trådt i kraft. I en ny undersøgelse, som Bureau 2000 har lavet for FOA, svarer mere end hver anden SFO’er og fritidshjem, at de har færre udflugter end før skolereformen. 38% har færre drama-aktiviteter og 37% spiller mindre musik.

Forklaringen er lige for – børnene har ikke energi til ret meget, når de møder op efter en lang skoledag. En SFO-leder forklarer i undersøgelsen:

”Børnene er trætte, når de møder op i SFO. De er ikke lige så aktive, som de plejer at være. De vil gerne sidde og slappe af efter en lang skoledag – de virker trætte og mange vil gerne tidligt hjem”

Mere alenetid

Det har fået børnenes aktivitets-efterspørgsel til at ændre retning. I stedet for længerevarende aktiviteter, der kræver fordybelse, er der nu øget fokus på afslapning og alenetid.

”Det er bekymrende, at det gode fritidspædagogiske arbejde i SFO’erne har så svære kår under de nuværende forhold i folkeskolen. Vi har en forpligtigelse, særligt over for udsatte børn, til at sikre gode vilkår for socialisering og udvikling også uden for den skemalagte undervisning. Vi må opruste SFO’erne og fritidshjemmene i stedet for at lade fritidstilbuddene sygne langsomt hen,” siger formanden for FOAs pædagogiske sektor Jakob Sølvhøj til Fagbladet FOA.

10% færre børn

Presset fra skolereformen viser sig også i forældrenes opbakning til SFO’er og fritidshjem. I undersøgelsen anslås det, at antallet af indmeldte børn er faldet med ca. 10%. Det forklares først og fremmest ved, at prisen for fritidstilbuddene ikke er faldet i takt med den indskrænkede åbningstid og faldet i aktiviteter.

” Vi frygter, at de første forældre, der fravælger SFO eller fritidshjem, er dem med få økonomiske og sociale ressourcer. Vi risikerer med andre ord at gå 30-40 år tilbage til tiden, hvor mange børn måtte låse sig ind i et tomt hjem efter skole. Det vil være skidt, hvis begrebet nøglebørn bliver aktuelt igen,” siger Jakob Sølvhøj.

Undersøgelsen bygger på svar fra 456 af de i alt 1.338 SFO’er og fritidshjem i Danmark.