Hvem har de hårdeste job i Danmark?

Hvem er mest slidt – en ufaglært sosu-ansat eller juristen? To år efter efterlønsreformen viser nye tal, at mennesker, der kun har folkeskolen på cv’et, er dem, som hyppigst er nødt til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at især mennesker, der har folkeskolen som højeste uddannelse, forlader arbejdsmarkedet, inden de når pensionsalderen.

Mere end hver sjette i gruppen – 17 procent - var enten på førtidspension, efterløn eller fleksydelse i 2. kvartal af 2014. Personerne i opgørelsen var mellem 16 og 64 år, og dermed i den arbejdsdygtige alder.

Blandt personer med en erhvervsuddannelse – tømrere og social- og sundhedshjælpere – var det tilsvarende tal i den samme periode 10 procent.

I grupper med de højeste uddannelser, lang videregående eller en forskeruddannelse, var det endda kun to procent, som trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen, det vil blandt sige jurister og arkitekter.

I det hele taget er lavtuddannnede den gruppe, som oftest må finde sig i at være afhængig af samfundet. Hele 36 procent af de lavtuddannede er på en eller anden form for offentlig forsørgelse, skriver Danmarks Statistik.

Se notatet fra Danmarks Statistik i sin fulde længde