Linda Ustrup Rasmussen og Lisa Nordbo
Pensionsalderen sættes op, og arbejdspresset stiger. Det bekymrer social- og sundhedsassistent Lisa Nordbo (th.) og kollegaen social- og sundhedshjælper Linda Ustrup Rasmussen.
Foto: Mikkel Østergaard

FOA-medlemmer slides op før tid

Udsigten til et længere arbejdsliv, når efterløns- og pensionsalder sættes op, bekymrer mange FOA-medlemmer med hårdt fysisk og psykisk arbejde.

Social- og sundhedsassistent Lisa Nordbo arbejder i ældreplejen i Vordingborg Kommune, og kan som 41–årig se frem til omkring 30 år mere på arbejdsmarkedet. Men det tror hun ikke, at hun kan klare. 

”Det hænger ikke sammen, at vi skal arbejde længere, samtidig med at arbejdspresset stiger på grund af nedskæringer"

Jobbet slider for meget
En ny medlemsundersøgelse viser, at 40 procent af FOAs medlemmer under 60 år mener, at de ikke kan holde frem til en folkepension, der rykker længere ud i fremtiden.

De frygter, at arbejdet slider for meget, og at det bliver for anstrengende, når alderen begynder at trykke. Ansatte med hårdt psykisk og fysisk arbejde vælger da også nu typisk at holde op før andre.

”De gør det for at beskytte sig selv. Helbredstruslen bliver skjult lidt på den måde, at folk reagerer, før de bliver rigtigt syge,” siger Vilhelm Borg, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø til Fagbladet FOA.

Reform rammer nedslidte
Næstformand i FOA, Mona Striib, mener, at tilbagetrækningsreformen rammer netop dem, der helbredsmæssigt har behov for at trække sig tilbage.

”Nogle bliver arbejdsløse, andre svingdørssyge, og vi skaber en generation af pensionister, der ikke vil have det særlig godt.” 

Fakta: Med den nuværende prognose bliver pensionsalderen 68 år i 2030, 69 år i 2035 og 70 år i 2040.

Læs hele medlemsundersøgelsen om "Tilbagetrækning"